Myriam Börger is blij met het bijenhotel.
Myriam Börger is blij met het bijenhotel.

Bijenhotel in de bomenbuurt in Rhoon

Algemeen

Door Astrid Potuijt

RHOON - Myriam Börger uit Rhoon is imker en biologiedocent en zet zich al jaren in voor de bijen en andere insecten en maakte zich hart voor meer groen in de wijk. Nu, twee jaar later, is er in de Bomenbuurt in Rhoon veel groen geplant en is de wijk zelfs een bijenhotel rijker. Naast het boomgaardveld staat een groot bijenhotel, geschonken door aannemer Verhey infrastructuur. ,,De aannemer vond het zo’n mooi plan en aangezien de gemeente naast het nieuwe groen, geen bijenhotel wilde plaatsen, schonk Verhey het hotel. De verschillende buurtbewoners die ik heb gesproken, zijn ook enthousiast. Het is een prachtige plek en er zijn al kamers bewoond.”

In Myriams eigen tuin heeft ze ook meerdere kleine bijenhotels. ,,Kijk”, zegt ze enthousiast. ,,Net neer gezet en nu zijn er al een paar kamers bezet.” Myriam legt uit hoe het bijenhotel werkt. ,,Je kan ook heel makkelijk zelf een bijenhotel maken”, vertelt ze. ,,Natuurlijk kan je ze ook kopen. Maar let dan wel op dat je een goede koopt. Want er wordt ook rommel verkocht met bijvoorbeeld te kleine kamers. Google maar eens op ‘handleiding bijenhotel’. Dan vind je veel informatie.” Tot en met eind juni worden de kamers in de bijenhotels betrokken om in te richten als kraamkamers.

,,Ik hoop dat de gemeente het maaibeleid gaat aanpassen. Ik snap wel dat er regelmatig gemaaid moet worden voor de veiligheid, maar nu maaien ze heel veel. Juist de paardenbloemen die nu overal te zien zijn, trekken ook weer veel insecten, bijen en vlinders aan. De gemeentes zijn al goed bezig met de bloemenstroken die aangelegd worden, maar het kan nog veel meer. Het gaat slecht met de insecten. Ze hebben niet genoeg plek dus het kan beter. Ik denk dat wij burgers ook vaker onze stem aan de gemeente moeten laten horen. Niet alleen klagen, maar vragen stellen en het waarderen als er bloemstroken worden aangelegd.”

,,Mensen willen vaak nog steeds tegels in de tuin. Zo jammer”, zegt Myriam. ,,Als je een paar planten neerzet, of bijvoorbeeld een Meidoorn, dan trek je insecten, bijen en vogels aan.
Wat we zelf kunnen doen om de bijen en vlinders en andere insecten een plekje te bieden is vrij simpel. Als eerste kunnen mensen bloemen en planten in hun tuin zetten die geschikt zijn voor bijen en vlinders. Op de website drachtplanten.nl staat veel informatie over geschikte planten. Maar op een zonnige dag naar een tuincentrum gaan, geeft vaak ook genoeg informatie. Dan zie je meteen welke planten en bloemen de bijen en vlinders aantrekken. Daarnaast adviseert Myriam om in het najaar niet alle dode stengels uit de tuin weg te halen. ,,Hierin kunnen insecten overwinteren. Snoei de klimop niet te fors, laat eens wat takken bloemen vormen. In het najaar is dit een van de weinige planten waar bijen nog voedsel kunnen halen."

,,Mensen worden zich gelukkig steeds bewuster van het nut van groen en er is steeds meer aandacht voor", zegt Myriam. ,,En zeg nou zelf, hoe fijn is het om door een prachtige wijk te lopen met bloesembomen en veel groen? Mensen genieten daar net zoveel van als de insecten."

Sommige kamers zijn al bewoond.

Advertenties uit de krant