Huisartsen vaccineren in sporthal De Bongerd in Barendrecht
Huisartsen vaccineren in sporthal De Bongerd in Barendrecht Foto: MLADEN PIKULIC

Vaccineren door huisarts, onrust over AstraZeneca

Algemeen

PORTLAND - De berichten over risico’s bij het gebruik van het vaccin van AstraZeneca hebben ook bij patiënten in onze regio voor ongerustheid gezorgd. Maar een deel van de mensen die zich niet wilde laten vaccineren, heeft zich inmiddels alsnog gemeld. Dat vertelt huisarts Boris Schouten.
Schouten is docent aan de huisartsenopleiding en huisarts bij Huisartsenpraktijk Portland.

De praktijk van Boris Schouten maakte op vrijdag 9 april gebruik van de vaccinatielocatie in sporthal De Bongerd in Barendrecht. “We hebben mensen opgeroepen met de geboortejaren 1956 en 1957, plus mensen met morbide obesitas (extreem overgewicht – red.-) en mensen met het syndroom van Down. We hadden de oproepen verstuurd, toen de onrust rond AstraZeneca begon. Toen heeft de helft van de mensen afgebeld.”

De reactie van de patiënten van Schouten wijkt niet af van de rest van Nederland, heeft de huisarts gemerkt. Momenteel worden alleen mensen die in 1960 of eerder geboren zijn gevaccineerd met AstraZeneca.

“Ook mensen die hun eerste vaccinatie met AstraZeneca al gehad hadden, krijgen van ons nog de tweede vaccinatie. De gevreesde complicatie, vond steeds plaats na de eerste vaccinatie, nooit na de tweede.”, legt Schouten uit. Hij vind het jammer dat het vaccin van AstraZeneca in een kwaad daglicht is komen te staan. “Kijk eens wat het voor het Verenigd Koninkrijk heeft betekend. Daar lagen de ziekenhuizen vol en kan er nu worden versoepeld.” De Britten zijn vooral gevaccineerd met AstraZeneca.

De onrust over het vaccin leidde niet alleen tot het wegblijven van patiënten bij het vaccineren. Ook leverde het de praktijk veel telefoontjes met vragen op, waardoor de wachttijden aan de telefoon opliepen. Daarbij bij ook telefoontjes van mensen in de veertig en ouder zonder extra risico, die informeerden of ze gevaccineerd kunnen worden met vaccin dat aan het einde van de dag over blijft. Dat is niet de bedoeling, eerst zijn de volgende risicogroepen aan de beurt. Dit is allemaal door het rijk gereguleerd.

Inmiddels lijkt de rust weer te keren. “We hebben deze week weer een priksessie. Daarvoor hebben zich ook mensen aangemeld die de vorige keer niet zijn gekomen. ‘We hebben het er eens met onze kinderen over gehad en we willen toch gevaccineerd worden’, hoor je dan.” Voor de vaccinaties van deze week hebben mensen met de geboortejaren 1958, 1959 en 1960 een uitnodiging gekregen.

Schouten kent de verhalen dat 60-plussers menen dat er een risico wordt genomen met hun gezondheid, door hen wel te vaccineren met AstraZeneca. “Dat is feitelijk onjuist”, zegt de huisarts beslist. “Het risico op de gevreesde complicatie is voor deze leeftijdsgroep vrijwel nul. De complicaties deden zich vooral voor bij jonge vrouwen.”

Inmiddels is voor de patiënten met morbide obesitas en met het syndroom van Down een alternatief gevonden. De GGD vaccineert hen met het vaccin van Pfizer. Dat heeft als voordeel dat patiënten met Down al vanaf hun 16e een vaccin kunnen krijgen, omdat Pfizer vanaf die leeftijd is goedgekeurd.

Advertenties uit de krant