Logo deschakelalbrandswaard.nl
<p>Kerkkoor Poortugaal in 1967. Alie was net lid geworden en zwanger van haar jongste dochter.</p>

Kerkkoor Poortugaal in 1967. Alie was net lid geworden en zwanger van haar jongste dochter.

(Foto: )

Doek valt voor Kerkkoor Poortugaal na 79 jaar

POORTUGAAL - Voor volgend jaar stond er al een groot jubileumconcert voor Kerkkoor Poortugaal op de planning. Dan zouden ze het tachtigjarige jubileum vieren. Maar helaas komt het niet zo ver. Het kerkkoor, opgericht in 1942, wordt opgeheven. ,,Ik vind het echt erg, maar het is niet meer vol te houden", vertelt Alie Lugtenburg.

Alie werd lid in 1967. Ze kwam net in Poortugaal wonen en zocht een activiteit waarbij ze mensen zou leren kennen. Ze liet aan de dominee weten dat ze er was, vervolgens werd het kerkoor aangeraden en werd ze keurig door twee buurvrouwen opgehaald om mee te gaan zingen. Binnen korte tijd kende ze mensen in het dorp en ging ze zich thuisvoelen. Ze werd al snel secretaris en met een aantal tussenposes, is ze dat dertig jaar geweest.

Door Astrid Potuijt

,,Voordat corona uitbrak was ons koor al geslonken", vertelt Alie. ,,In hoogtij dagen zongen we met zo'n zeventig mensen. Dat werd de laatste jaren al een stuk minder. We hebben er alles aan gedaan om nieuwe leden te werven, maar het is niet gelukt. Het afgelopen jaar heeft alles rondom het koor stilgelegen en zijn we nog meer leden kwijt geraakt. Door ouderdom gaan ook de stemmen verloren. Dat merk ik zelf ook. Ik ben 84 jaar",lacht ze. ,,Je hebt gewoon niet meer genoeg lucht om te zingen. Als je het blijft trainen, lukt het wel, maar we hebben te lang stil gezeten."


Familie
Zingen is altijd belangrijk voor Alie geweest. ,,Maar het koor was veel meer dan dat. Ik heb heel veel verschillende mensen door het koor leren kennen. We maakten uitstapjes met elkaar en we genoten van de concerten. We deden bijvoorbeeld ook op de avond voor Koningsdag een concert met allerlei Hollandse nummers. Wat anders dan de religieuze liederen die we normaal zingen. Omdat ik meestal de secretaris was, had ik er ook best veel werk aan. Dan wilde ik me concentreren op het zingen, maar dacht ik ondertussen aan alles wat ik ook nog moest regelen. Zo'n vereniging is een sociaal gebeuren. Zoveel leden die al jaren lid waren. Het voelt als familie. Ik vind het best moeilijk. We zijn al een jaar niet meer samen geweest, maar hopelijk kunnen we elkaar binnenkort nog eens ontmoeten."

Opheffen
Na lang beraad hebben de bestuursleden zich erbij neergelegd dat het einde er aan zit te komen. ,,In principe willen we de vereniging per 1 mei opheffen, maar of dat lukt, heeft te maken met allerlei administratieve zaken. We hebben alle leden een presentje gegeven." Ze laat een beeldje van een zwierige muzieknoot zien. ,,Met een bos bloemen uiteraard. De overige gelden van de vereniging zullen aan een goed doel geschonken worden. Welk? Daar zijn we nog niet precies over uit." De piano is geschonken aan dirigent Paul Roos. Paul was actief bij het koor sinds 1999.

Een definitief einde voor Kerkkoor Poortugaal na 79 jaar. Gelukkig zijn er veel foto's om met elkaar nog eens terug te kijken op een hele mooie, fijne tijd.

Meer berichten