Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto:

Armoederegelingen voor kinderen: te onbekend en te ingewikkeld

ALBRANDSWAARD – Albrandswaard heeft twee regelingen voor kinderen die in armoede opgroeien: het Kindpakket en Schoolkosten voortgezet onderwijs. Maar deze regelingen zijn te onbekend en te ingewikkeld. Bovendien sluiten ze onvoldoende aan op de behoeften van kinderen en jongeren en worden zij onvoldoende betrokken. Dit concludeert de gemeentelijke Kinderombudsman in haar rapport ‘Wie, wat, waar? Onder de loep: gemeentelijke regelingen voor kinderen in armoede’.

Door Anouk Breeman

Kinderombudsman Stans Goudsmit presenteerde dit rapport dinsdagavond in de commissie Welzijn. Voor haar onderzoek in Albrandswaard sprak de Kinderombudsman met leerlingen van de Julianaschool. Die gaven aan ook behoefte te hebben aan meer speelplekken.

Zo’n 65 % van de gezinnen in armoede maakt gebruikt van het Kindpakket. Via deze regelingen kunnen kinderen bijvoorbeeld gratis sporten of op muziek- of dansles. Voor de schoolkostenregeling, waarbij leerlingen van het voortgezet onderwijs een fiets of een laptop kunnen krijgen, is het bereik slechts 35 procent.

,,Op de website staat de informatie over deze regeling uiteindelijk onder het kopje Uitkering/inkomen/schulden. Maar ouders zoeken bij jeugd of sport”, zegt Goudsmit. Ook staat de regeling niet op Instagram en heeft de gemeente geen facebookpagina. ,,Veel mensen gebruiken de zoekfunctie op onze website. Dan komen ze er ook”, reageerde wethouder Van Ginkel.

Ingewikkeld
Een kindpakket kan alleen digitaal worden aangevraagd en aan het begin zie je niet hoeveel pagina’s je moet invullen. Mensen die meer dan 120 procent van het sociaal minimum verdienen én schulden hebben, kunnen ook gebruik maken van de regelingen. ,,Dat staat nergens”, zegt Stans Goudsmit. ,,Mensen met geldzorgen hebben veel stress, waardoor ze niet de energie hebben om zich te verdiepen in de regels en voorwaarden. Ook zijn ze vaak laaggeletterd. Verplaats je in de ouders en jongeren in armoede”, adviseert de Kinderombudsman.

Het aanbod van de regelingen sluit maar gedeeltelijk aan bij de behoeften van kinderen. De kinderen en jongeren die de kinderombudsman sprak, vinden een fijn thuis het belangrijkste als er thuis armoede is. Dat er genoeg te eten is, kleren en elektriciteit bijvoorbeeld. Het aanbod dat er is richt zich echter niet op thuis, maar op school en vrije tijd.

Gevolgen armoede
In Albrandswaard leven ruim driehonderd kinderen in armoede. ,,Armoede betekent ook een slechtere gezondheid, een lager schooladvies en een hoger risico op kindermishandeling”, vertelt de Kinderombudsman.

Rotterdam wil een regionale conferentie beleggen rondom het bereiken van kinderen in armoede met regelingen. Wethouder Van Ginkel: ,,Goed idee om daaraan deel te nemen. Dan kunnen we van elkaar leren op dit gebied.”

Meer berichten