Logo deschakelalbrandswaard.nl
<p>Kinderburgemeester Reese Kuyt ondertekent de overeenkomst.</p>

Kinderburgemeester Reese Kuyt ondertekent de overeenkomst.

(Foto: )

Samen een vuist tegen eenzaamheid

ALBRANDSWAARD - De eerste online-bijeenkomst van ‘Albrandswaard tegen eenzaamheid’ vond vorige week dinsdag plaats. Bedrijven, verenigingen en instellingen sparden samen met de gemeente over wat ze allemaal kunnen doen om eenzaamheid te signaleren en en hier wat aan te doen.

Wethouder Mieke van Ginkel vertelt enthousiast over de bijeenkomst. ,,Het was een energieke club mensen en er zijn heel wat ideeën naar voren gekomen”, begint de wethouder. ,,Het gaat van praktische ideeën tot plannen voor de langere termijn. Als eerste hebben we afgesproken dat we een routekaart gaan maken waarop te lezen is wat de stappen zijn bij het signaleren van eenzaamheid. Waar kan deze persoon zich aanmelden voor hulp, ondersteuning en activiteiten. Daarnaast gaan de visitekaartjes van ouderwerker Yvonne Schults actief verspreid worden, zodat haar hulp snel ingeschakeld kan worden.”

Er is gesproken over Lief en Leedstraten. Dat is een landelijk concept waarvoor een straatbudget beschikbaar kan worden gesteld. ,,Gelukkig hebben wij al veel straten in Albrandswaard waar bewoners naar elkaar omkijken”, zegt Van Ginkel. ,,Hoe fijn zou het zijn als dat in meerdere straten het geval zou zijn. Denk aan een bloemetjes of een kaartje voor iemand die een moeilijke periode doorgaat en het bekende praatje. SWA is inmiddels met dit plan bezig.”

,,Eenzaamheid zien we in de hele samenleving. Er is vastgesteld dat veel jongeren last hebben van eenzaamheid. Hier gaat het Jongerenwerk mee aan de slag. Daarnaast waren er ook ondernemers aanwezig tijdens de bijeenkomst. Zo werd er geconcludeerd dat klanten van bijvoorbeeld Het Hoorhuys meer tijd en aandacht vragen omdat het vaak het enige contactmoment is dat ze op een dag hebben. Ondernemers kunnen dus ook eenzaamheid signaleren. Zo ontstond het idee om in zo’n winkel een praatstoeltje te realiseren, zodat de klant wat meer tijd kan nemen. Er is echt behoefte aan praatjes maken op een laagdrempelige manier.”

De lijst met ideeën was eindeloos en gaat nu uitgewerkt worden. ,,Geen grootschalige activiteiten, maar persoonlijke aandacht. Dat bleek wel het belangrijkste te zijn”, besluit Van Ginkel.

Informatie
Ondernemers, instellingen of bedrijven die zich willen aansluiten bij ‘Albrandswaard tegen eenzaamheid’, kunnen dat doen via www.albrandswaard.nl/eenzaamheid. ,,Ik vraag iedereen zich aan te sluiten”, aldus Van Ginkel. Hier is ook meer informatie te vinden over wat mensen voor elkaar kunnen betekenen. Mensen die zelf eenzaamheid ervaren kunnen bellen met Vraagwijzer van Stichting Welzijn Albrandswaard via 010-5011222.

Meer berichten