Afbeelding
Foto: Ronald Hooijmeijer

Column Astrid: Ikeakast en TikTok

Algemeen

Precies een jaar geleden schreef ik een column over een Ikea-kast en toen ik deze wilde publiceren, was de eerste lockdown in Nederland een feit en vond ik mijn Ikea-kast verhaal niet zo relevant. Nu we een jaar later nog steeds in een lockdown zitten, mag een beetje luchtigheid wel weer toch? Want vroeger konden we naar Ikea om kasten te kopen. En impulsief ook. Niks geen afspraak om te winkelen of te laten bezorgen, gewoon hup, de auto in en kast halen. Alleen vergat ik toen even dat zo’n kast nooit in mijn auto kon passen en op de een of andere manier kwam ik daar pas achter toen ik met kast en al bij de auto op de parkeerplaats stond. Hoewel ik best kan rekenen, zien mijn ogen niet dat die twee loodzware grote dozen niet in mijn kleine Clio passen. Maar ik vond al snel een oplossing voor het probleem. Ik pakte doos een uit en een half uur later lagen de planken van achter naar voor in de auto en kon ik zelf nog net achter het stuur plaats nemen. Jongste puber liet ik met doos twee achter op de parkeerplaats. Gelukkig woon ik vlakbij Ikea en was ik dus snel thuis, want echt veilig was het niet met die planken zo vlak langs mijn hoofd. Puber twee was inmiddels gebeld en die stond klaar om de planken mee naar binnen te sjouwen. Ondertussen voelde ik me natuurlijk schuldig naar jongste puber die daar helemaal alleen op de parkeerplaats zat te wachten. Eenmaal weer terug zag ik haar lachend TikToks video’s maken, terwijl ze op de Ikea-kar zat. Gelukkig, ze zou hier geen trauma aan overhouden. 

We sjouwden doos twee in de auto en met passen en meten kon puber ook mee naar huis. Inmiddels waren we al ruim twee uur verder en moest het ergste nog komen. De oude kast uit elkaar en de nieuwe in elkaar. ‘Dat lukt ons makkelijk’, is mijn standaard opmerking, als ik er eigenlijk niet zo zeker van ben. Maar hé! Ik moet het goede feministische voorbeeld aan de meiden geven. Dus pakten we de schroevendraaiers en begonnen met de demontage. Dat ging nog best soepel, op wat kleine haperingen na die geen naam mogen hebben. Maar toen de nieuwe kast. Had ik nou echt serieus niet goed op de verpakking gekeken? Ik had toch gecheckt en nog eens gecheckt?

De volgende dag vervoerde mijn aardige collega, met zijn drie maten grotere auto, de planken terug naar Ikea, waar ik gelukkig zonder problemen de juiste doos meekreeg. Mijn collega bood nog aan om de kast dan ook in elkaar te zetten, maar dat heb ik natuurlijk geweigerd. Twee dagen later stond de kast en waren de TikTok video’s van jongste puber trending. #Meisje-helemaal-alleen-op-Ikea-parkeerplaats-achtergelaten. Ja, vorig jaar kon dat nog gewoon!


Advertenties uit de krant