Logo deschakelalbrandswaard.nl
<p>Waar ik al moeite had met een bak, pakte Laurens er makkelijk twee tegelijk.</p>

Waar ik al moeite had met een bak, pakte Laurens er makkelijk twee tegelijk.

(Foto: )

Aan de bak met de Helden van BAR Afvalbeheer

RHOON - Van 1 tot en met 7 maart is de Week van de AfvalHelden. Het is een week waarin medewerkers uit de afvalbranche centraal staan. Om zelf te ervaren hoe het werk van deze Helden is, ontstond het idee om een dag mee te draaien met BAR Afvalbeheer. Zo kon het gebeuren dat ik op een woensdagmorgen om 07.30 uur de parkeerplaats aan de Nijverheidsweg in Rhoon opdraaide. Ik werd voorgesteld aan mijn collega’s voor een dag. Maarten, de chauffeur en Laurens, de belader. Deze dag stonden de minicontainers met PMD+restafval in de buitenwijken van Rhoon, op de planning om te legen. Na de nodige veiligheidsinstructies hees ik mij in de bedrijfskleding en klokslag 8 uur reden we weg. Ver hoefden we niet. Na nog geen kilometer stopte Maarten bij de eerste bakken met het oranje deksel. Het ging gebeuren.

Eng
Mijn eerste minicontainer was niet zwaar. Dat was boffen. Het aanhaken viel daarentegen nog niet mee. Maar na een paar vergeefse pogingen ging mijn container de lucht in. De inhoud viel keurig in de vuilniswagen waarna de bak weer zakte. Voldaan zette ik hem weer op de plek waar ik hem even daarvoor vandaan had gehaald. De eerste stap was gezet. Maar nu. Nu volgde de actie waar ik eerlijk gezegd wel een beetje tegenop zag. Want hoe eng is het om achterop een rijdende auto te staan. Gelukkig viel dat mee. Met een camera in de cabine kan Maarten precies zien wat er achter de auto gebeurt. Voor ik het wist stond ik als een ervaren belader op de auto en durfde ik al een beetje om mij heen te kijken en met Laurens te praten.

Lege bakken
Voor hem is het routine. Vijf dagen in de week begint hij met plezier aan het werk waar, laten we maar eerlijk zijn, nogal wat mensen hun neus voor ophalen. Laurens niet. Afvalinzameling is zijn leven. Met regelmaat kijkt hij trots achterom naar de lege containers die weer netjes langs de stoeprand staan. Anders dan in de buitenwijken staan de containers in de woonwijken verzameld op een afvalaanbiedplek. Chauffeur Maarten springt dan uit de cabine om te helpen met het beladen. Ik voel me al snel in de weg staan als de twee ervaren mannen als team aan het werk zijn, want het aanhaken blijft een dingetje voor mij. ,,Zet jij de lege bakken maar weg, dan hangen wij ze wel aan de wagen”, geeft Maarten als oplossing. Dat werkt goed. In no-time zijn we klaar om weer verder te rijden. Denk ik…
,,De bakken moeten wel zoveel mogelijk aan de stoeprand staan Ronald. Mensen met een rollator moeten er ook nog langs kunnen.” Laurens zegt het vriendelijk en helpt de bakken netjes te schikken. We stappen weer achterop. Voldaan kijk ik achterom. Ik begin Laurens wel te begrijpen. Je draagt toch maar mooi een steentje bij aan een schone gemeente.

Vlaardingen
Aan het einde van de ochtend zijn de bakken in het eerste deel van de wijk leeg en de vuilniswagen vol. We moeten naar Vlaardingen om te storten. Vandaar gaat het afval naar Heerenveen om te scheiden, waarbij PMD als grondstof hergebruikt wordt en de resten verbrand worden. Een klusje dat Maarten alleen kan doen, maar Laurens gaat niet zelden mee. Deze keer zetten we hem aan de Nijverheidsweg af, waar hij in de kantine op ons wacht. ,,Daar zie je pas afval Ronald,” geeft hij nog even mee als we wegrijden. Daarmee had hij geen woord teveel gezegd. Duizenden meeuwen verraden van ver al waar we moeten zijn. Geroutineerd stort Maarten de vuilniswagen leeg.
Terug in Rhoon neem ik afscheid van de mannen. Mijn werk zit erop. Voor hen gaat de werkdag nog even door. Dit was nog maar de helft van het werk dat die dag gedaan moet worden. Terug naar huis rijdend zie ik Maarten en Laurens op de Essendijk aan het werk. Mijn Helden die een enorm aantal mensen vertegenwoordigen die dagelijks met afvalverwerking bezig zijn, om ons land toonbaar te houden. Het zijn met recht HELDEN, maar dan wel met hoofdletters geschreven.
www.weekvandeafvalhelden.nl

Meer berichten