Column Astrid: Ongezonde situatie
Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto: Ronald Hooijmeijer

Column Astrid: Ongezonde situatie

Ik maak me zorgen om de pubers. Ze hangen in lelijke, te grote unicorn-pyjamabroeken rond in het huis. Eten de voorraadkast en de koelkast leeg en staren te veel naar schermen.

Oudste puber is achttien jaar. Ze zou moeten feesten in het weekend. Uitgaan tot diep in de nacht, legaal cocktails drinken, nieuwe mensen leren kennen en haar moeder tot wanhoop drijven waar ze nu toch weer uithangt. Door de weeks zou ze het zou druk moeten hebben met haar bijbaan, stageplek en studie. Ze zou een speciaal rooster voor mij moeten maken waarop ik precies kan zien op welke momenten ze in de gelegenheid is om met ons mee te eten en wanneer we bijkletsmomentjes kunnen inplannen. De werkelijkheid is voor haar – en al die anderen net achttien jaar geworden pubers – totaal anders. Ze slijt haar dagen op de bank en in haar kamer. Ze doet mondelinge-examens voor haar MBO-studie vanuit huis voor de laptop. Haar stage staat al weken ‘on hold’. Soms gaat ze wandelen met haar vriendin of films kijken met haar vriend en is ze twee voor negen thuis, net op tijd. Maar dat is zo niet het leven van een achttienjarige!

Jongste puber wil shoppen en met vrienden afspreken. Beetje chillen, beetje winkelen bij de Action en zo nu en dan naar een feestje. Ook zij zou nieuwe mensen moeten leren kennen en avonturen moeten beleven. Een paar keer per week sporten als uitlaatklep. In plaats daarvan zit ze op haar kamer en bekijkt TikTok filmpjes.

Hoorde je in het begin nog dat het vooral voor de ouderen zo’n nare periode is, langzamerhand gaat deze ongezonde situatie de complete mensheid opbreken. Ik houd me altijd ver buiten de discussie corona, maar als ik nu om mij heen kijk, zie dat steeds meer mensen het niet meer trekken, dat de halve bevolking problemen krijgt door dit virus, dan hoop ik echt dat al deze maatregelen de moeite waard zijn. Mijn pubers gaan de schade wel inhalen en rollen er wel doorheen, maar hoe zit dat met al die anderen? Hoelang moeten ze nog volhouden?

Van de week tijdens het eten hadden we het over corona. ‘Stel je nou voor de zomer dit jaar weer niet doorgaat’ riep jongste puber uit. De zomer zal er ongetwijfeld komen, maar of we ook kunnen gaan genieten van al die leuke dingen die bij de zomer horen, is nog maar de vraag. Het enige wat ik wist te zeggen was: ‘Volhouden schat’ en ‘ik ga een nieuwe pyjamabroek voor je kopen.’

Meer berichten