Afbeelding
Foto: stockcreations

Onderzoek naar financiële regeling voor verduurzaming woningen

Algemeen

REGIO – Vorige week hebben de wethouders van de drie gemeenten in de BAR-regio samen met Dick Dekker van De Woonpas het startschot gegeven voor een onderzoek naar een financiële verduurzamingsregeling. Het gaat om een regeling die is opgezet door De Woonpas: de Gemeentelijke Verduurzamings Regeling (GVR). 

Bij verkoop van een huis kan de GVR regeling overgaan op de nieuwe eigenaar. Met deze regeling hopen de gemeenten een goed instrument in handen te hebben die het verduurzamen haalbaar en betaalbaar maakt. Zonder dat het een eigenaar maandelijks extra geld kost. Het onderzoek neemt naar verwachting niet meer dan drie maanden in beslag. De gemeenteraden van de drie gemeenten moeten uiteindelijk instemmen met het aanbieden de GVR aan de inwoners.


Woonlastenneutraal

Een eerste stap naar aardgasvrij wonen is het verduurzamen van woningen. Dat kan vragen om een flinke investering die zich pas later terugbetaalt. Denk aan isoleren of het plaatsen van zonnepanelen op het dak. De bedoeling van de GVR is, dat de duurzame investeringen zich terugbetalen door het verschil tussen de nieuwe lagere energiekosten en de vorige hogere energiekosten. Dit wordt ook wel ‘woonlastenneutraal’ genoemd. De woningeigenaar kan na afronding van de verduurzaming zelf een aanpassing van het energielabel aanvragen. 


Geen risico, geen gedoe, betaalbaar

Wethouder Duurzaam in Barendrecht, Tanja de Jonge : ,,Bij verduurzaming van je woning hoef je niet te denken aan de terugverdientijd. En of de investering wel de moeite waard is. Dit zou dan vooral spelen bij verkoop van het huis. Maar de regeling gaat dus over op de volgende eigenaar.”

Wethouder Duurzaam in Albrandswaard, Marco Goedknegt: ,,We gaan voor betaalbaarheid: verduurzaming van de woning wordt met deze regeling ook toegankelijk gemaakt voor mensen met een smalle beurs.” 

Wethouder Duurzaam in Ridderkerk, Marten Japenga: ,,Over het algemeen wordt het ‘gedoe’ om de woning te verduurzamen als obstakel gezien om tot actie over te gaan. De GVR neemt veel ‘gedoe’ uit handen.“


Vrijwillige deelname

De GVR is een regeling op basis van vrijwillige deelname. Dick Dekker van De Woonpas: ,,Bij de verkoop van een woning wordt de koper door de notaris op de hoogte gesteld dat er een verplichting rust op de woning. Met tekenen van de koopakte accepteert de koper deze verplichting en is de overdraagbaarheid geregeld. Als De Woonpas onverhoopt failliet zou gaan, blijft de garantie van de uitvoerders gehandhaafd. Wanneer een uitvoerder failliet gaat, nemen wij deze garantie over.

De inspecteur werkt namens ons en is dus niet onafhankelijk van De Woonpas, maar wel onafhankelijk van de uitvoerder. De inspecteur keurt de werkzaamheden van de uitvoerders en het resultaat. Op basis van de uitkomst van de eindinspectie, geven wij de garanties af”. 

Over de GVR 

De GVR wordt uitgevoerd door De Woonpas. De Gemeentelijke Verduurzamings Regeling (GVR) is in samenwerking met en onder toezicht van de Erasmus Universiteit en belastingadviseurs van EY (voorheen Ernst & Young) bedacht. Met medewerking van de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) en met het geld uit Horizon 2020 programma van de Europese Unie, maakt de GVR grootschalige woningverduurzaming mogelijk.

Advertenties uit de krant