Hannah (10) is een jonge mantelzorger
Logo deschakelalbrandswaard.nl
<p>'Ik doe graag dingen samen met Bart'</p>

'Ik doe graag dingen samen met Bart'

(Foto:)

Hannah (10) is een jonge mantelzorger

PORTLAND - Hannah Hartsema is samen met haar ouders, mantelzorger van haar jongere broertje Bart (7). Bart heeft een lichamelijke en verstandelijke beperking en dat vraagt veel van het jonge gezin. Tegenwoordig is er veel aandacht voor de jonge mantelzorgers. Dus werd het tijd om eens een bezoekje aan één van hen te brengen.

Door Astrid Potuijt

Bart is met zijn autootjes aan het spelen terwijl Hannah op de bank zit en haar verhaal doet. Moeder Natasja zit er ook bij. Zij kan zich soms zorgen maken om haar dochter. ,,Is ze zo zelfstandig en heeft ze zoveel verantwoordelijkheidsgevoel vanuit zichzelf of is dat zo gekomen door de zorg voor Bart?”, vraagt ze zich af.
,,Ik doe graag dingen voor en samen met Bart”,vertelt Hannah. ,,Ik smeer soms zijn boterhammen, snijd zijn fruit en speel met hem. Ook leer ik hem spelletjes en oefen met hem. Soms mogen we samen naar buiten. Dan gaan we een rondje om het blok. Maar echt naar de speeltuin kan niet met hem alleen. Dan moet mama of papa mee, want daar ben ik nog te jong voor. Bart kan zomaar opeens de straat oversteken of naar de top van het klimrek klauteren.”

Bart is een drukke jongen en tettert de hele dag overal doorheen. Daarom is het ook vrij lastig om een gesprek te voeren als Bart in de kamer is. Tijdens het interview is hij heel rustig en legt hij zich er al snel bij neer dat zijn auto onder de koelkast is verdwenen. Hij pakt gewoon een andere auto. ,,Meestal is Bart vrolijk”, gaat Hannah verder. ,,Maar soms niet. Hij heeft bijvoorbeeld moeite met slikken en daardoor moet hij soms overgeven. Papa en mama moeten er dan voor hem zijn omdat ze hem vast moeten houden. Dat soort momenten vind ik best lastig. Dan moet ik lang wachten voordat ze er voor mij zijn.”

,,Hannah heeft een rust over zich heen waardoor het haar lukt om Bart bijvoorbeeld spelletjes te leren”, vertelt moeder Natasja. ,,Vaak vind ik dat ze aandacht te kort komt. Daarom proberen we regelmatig iets met Hannah alleen te doen en mag Bart tijdens het eten videofilmpjes kijken, zodat wij rustig en beter eet, hoewel dat ook niet altijd lukt.”,,Bart kijkt altijd dezelfde filmpjes”, lacht Hannah. ,,Peppa Big komt mijn neus uit.”

In december ging Hannah voor het eerst langs bij een activiteit die vanuit SWA wordt gehouden voor de jonge mantelzorgers. ,,Dat zijn leuke middagen waarin we knutselen en spelletjes spelen. De andere kinderen vertellen dan ook voor wie zij zorgen en we zouden dan ook ervaringen kunnen delen.”
Het zorgen zit Hannah al in het bloed. Ze wil later dan ook juf worden. Ze oefent met Bart lezen en schrijven. Of Bart het ooit gaat leren, is de vraag. Maar leuk vindt hij het wel, met zijn geduldige, grote zus.

Voor meer informatie over de activiteiten voor jonge mantelzorgers kan men contact opnemen met Roos of Heleen van Stichting Welzijn Albrandswaard via 010-5018322 of mail naar mantelzorg@welzijnalbrandswaard.nl. Instagram #jongemantelzorgeralbrandswaard

Meer berichten