Kaveltekening.
Kaveltekening.

Groen licht voor bouwplan aan de Achterdijk

Algemeen

Door Anouk Breeman

RHOON – Waarom moest projectontwikkelaar Van Erk zich een paar jaar geleden wél houden aan het beeldkwaliteitsplan en hoeft het marktinitiatief dat nu vier villa’s wil bouwen aan de Achterdijk dat niet? Dat was de belangrijkste vraag waarop EVA, PvdA, NAP, GL, FRANS, CDA en VVD maandagavond een antwoord wilden.

,,Ik heb het in de commissie ook al eerder gezegd. Geen enkel project is identiek. Het is geen exacte wetenschap. En uiteindelijk bent u als raad aan zet”, reageerde wethouder Ronald Schneider.

Projectontwikkelaar Van Erk wilde een paar jaar geleden 14 woningen bouwen aan de Achterdijk 11, maar dat werd toen afgewezen omdat het in strijd was met het beeldkwaliteitsplan. Van Erk heeft toen minder woningen gebouwd aan de Achterdijk 5-7. Een andere projectontwikkelaar wil nu op dezelfde locatie vier vrijstaande woningen bouwen en heeft zelf een beeldkwaliteitsplan gemaakt. ,,Mensen maken plannen en toetsen dat bij de stedenbouwkundigen van de gemeente. Dat is heel gebruikelijk”, lichtte wethouder Schneider toe.

Rechtsongelijkheid
De PvdA haalde zich de ergernis van CDA, VVD en Leefbaar Albrandswaard op de hals door de integriteit van wethouder Schneider in twijfel te trekken. Burgemeester De Witte moest ingrijpen.

,,Ik schrik van de reactie van de wethouder. Dit is rechtsongelijkheid! Je kunt niet per plan bekijken of je het beeldkwaliteitsplan hanteert”, reageerde Hans van der Graaff (PvdA).

,,Het beeldkwaliteitsplan in dit voorstel is niet in de gemeenteraad vastgesteld, maar door de projectontwikkelaar. Dit is weer een marktinitiatief dat geen rekening houdt met de omwonenden en de afspraken die wij in Albrandswaard hebben gemaakt”, reageerde Richard Steger (NAP).

GroenLinks noemde de procedure niet goed en keurt het plan ook inhoudelijk af. ,,Vier huizen op 6000 vierkante meter, daarmee bouwen we niet voor Albrandswaard. Het is weliswaar particuliere grond, maar wij gaan als gemeente over het bestemmingsplan”, zei James Scharink (GL).

Bouwhoogte
Het CDA sprak steun uit voor het voorstel, maar zet vraagtekens bij de hoogte van het plan. ,,Aan de Achterdijk zijn de meeste woningen één bouwlaag met kap. Dit plan gaat uit van twee bouwlagen met kap”, zei Sander van der Kaaij (CDA). ,,Ik ga ervan uit dat de wethouder dit meeneemt in de gesprekken met de projectontwikkelaar. Dat kunnen we weer toetsen als de ontwikkelingsovereenkomst voor ons ligt.”

Ook de VVD staat achter het plan. ,,In het huidige bestemmingsplan staat op deze plek één woning. Dan is vier woningen op deze locatie al meer”, zei Eric van der Klooster (VVD).

De coalitiepartijen VVD, CDA, LA en SL stemden in met het tekenen van de startovereenkomst.

Advertenties uit de krant