‘Grote kans op verplaatsing voetbalvelden’
Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto:

‘Grote kans op verplaatsing voetbalvelden’

ALBRANDSWAARD – Wethouder Ronald Schneider verwacht dat de voetbalvelden zullen verhuizen naar de Rand van Rhoon. Dat zei hij maandagavond in de commissie Ruimte, die hij bijpraatte over de gesprekken met de provincie.

Door Anouk Breeman

De provincie vindt dat het in Albrandswaard niet snel genoeg gaat met de bouw van bereikbare woningen. Albrandswaard moet voor 2030 840 sociale woningen bouwen. Daarvan had de gemeente tot nu toe 210 woningen toegezegd. Veel te weinig, vindt de provincie, die de gemeente via een ‘aanwijzing’ dwingt om het bouwplan voor De Omloop aan te passen naar 100 sociale (huur)woningen.

,,Dat stelt ons voor drie uitdagingen”, vertelde wethouder Schneider in een presentatie. ,,We moeten het bestemmingsplan voor De Omloop aanpassen, een andere plek zoeken voor de voetbalvelden en een proces opstarten voor de provincie, waarin we laten zien waar we extra sociale woningbouw kunnen realiseren.”

Voetbalvelden
Wat de verhuizing van de voetbalvelden betreft, wil de wethouder de bestaande studies opfrissen. ,,Aan het eind van het eerste kwartaal kom ik bij u terug met een aantal varianten. Voor het sportpark hebben we 9 of 10 hectare grond nodig, dus dat kunnen we niet binnen de bebouwde kom realiseren. Dat betekent dat we toestemming van de provincie nodig hebben.”

Wethouder Schneider legde uit dat projecten van meer dan 3 hectare op een speciale kaart moeten worden vastgelegd. ,,Die kaart wordt één keer per jaar bijgewerkt, eind januari. Om het proces soepel en vlot te laten verlopen, willen we op die kaart alvast met potlood een stip zetten in de Rand van Rhoon. Die locatie is nog niet definitief de nieuwe plek voor een sportpark, maar de kans is wel groot. Zo’n stip is niet bindend, de gemeenteraad beslist uiteindelijk. Als het een andere plek wordt, gummen we die stip gewoon weer uit”, verzekerde de wethouder.

Voorkeursvariant
Dat schoot sommige oppositiepartijen in het verkeerde keelgat. ,,Bespreekt u de locaties voor de sportvelden eerst met de raad? Of eerst met de provincie?”, wilde Richard Steger (NAP) weten. ,,Uiteindelijk beslist de raad”, antwoordde de wethouder geërgerd. ,,Het college heeft dus al een voorkeursvariant? Jammer dat er wordt voorgesorteerd op één locatie, terwijl we het volledige overzicht nog niet hebben”, reageerde Mariëlle Vergouwe (EVA).

,,Kunnen we niet eerst het onderzoek afwachten en die stip later zetten?”, opperde Gerard Brussaard (PvdA). ,,Alles kan, maar het heeft niet mijn voorkeur. Met het zetten van zo’n stip kunnen we veel sneller aan de slag”, reageerde wethouder Schneider.

Daarnaast moet de gemeente bij de provincie aangeven hoe Albrandswaard de resterende opgave gaat uitvoeren. Onderzoeksbureau Antea voert momenteel samen met de gemeente een studie uit naar de mogelijkheden. ,, Aan het eind van het eerste kwartaal presenteren we de bevindingen.” De VVD wilde weten of de conclusie ook kan zijn dat 840 sociale woningen niet haalbaar zijn in Albrandswaard. ,,Dat sluit ik niet uit”, antwoordde wethouder Schneider.

Meer berichten