Goede voornemens om verder te leren
Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto: MARC BLOMMAERT

Goede voornemens om verder te leren

ALBRANDSWAARD - Wie beter Nederlands wil leren lezen en schrijven of beter met de computer wil leren werken, heeft in Albrandswaard verschillende mogelijkheden. 

,,In Albrandswaard zijn er ongeveer 1750 mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.” vertelt Suzanne Vonk, netwerkcoördinator Basisvaardigheden. ,,Goed kunnen lezen, schrijven en de computer gebruiken zijn tegenwoordig steeds belangrijker om al je zaken goed te kunnen regelen.”

Er zijn mogelijkheden voor mensen die in Nederland geboren zijn en hun Nederlands weer extra willen oefenen. ,,Sommige mensen hebben wel basisonderwijs gevolgd, maar hebben daarna niet veel meer gelezen en geschreven. Dat was niet nodig voor hun dagelijks leven”, zegt Vonk. ,,Wat mensen vaak vergeten: taal is een vaardigheid. Als je het niet gebruikt, dan kun je het kwijtraken. Maar gelukkig kun je het ook weer leren.” 

Ook zijn er cursussen voor mensen die nieuw zijn in Nederland en de Nederlandse taal (beter) willen leren. De enige eis is dat mensen hun inburgeringsexamen gehaald hebben of geen verplichting meer hebben. Er zijn verschillende cursussen, bijvoorbeeld gericht op opleiding, werk of gezondheid. 

Aanmelden bij Taalpunt
De cursussen worden de gemeente gesubsidieerd, men betaalt alleen een eigen bijdrage van 50 euro. De meeste cursussen gaan ook door in de corona-tijd. Iedereen die verder wil leren of vragen heeft kan bij het Taalpunt van de Bibliotheek AanZet terecht. Dit is vanwege corona alleen telefonische en via email bereikbaar: taalpuntpoortugaal@debibliotheekaanzet.nl en 088 - 242 50 50. 

Meer berichten