Lees hier de nieuwjaarsspeech van de burgemeester
Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto:

Lees hier de nieuwjaarsspeech van de burgemeester

Beste Inwoners van Albrandswaard

Afgelopen jaarwisseling was anders dan andere jaren. We vierden de jaarwisseling in kleine kring, met slechts een paar vrienden of familieleden op bezoek, met een vuurwerkverbod en zonder grote feesten. 

Mijn jaarwisseling ben ik begonnen op oudejaarsavond met een briefing van onze politie mensen. De hulpdiensten wisten niet precies wat ze konden verwachten maar bereiden zich voor op diverse scenario’s. In onze gemeente is de jaarwisseling relatief rustig verlopen. Wel was er sprake van meerdere, veelal kleinere, incidenten. We hebben ook gezien dat ondanks het vuurwerkverbod er toch veel vuurwerk is afgestoken Ik ben onze hulpdiensten dankbaar dat zij er voor onze veiligheid waren; de boa’s, politiemensen, de mensen van de wijkpreventie, ambulancedienst én de medewerkers van de buitenruimte die er voor zorgen dat in no time alles weer is opgeruimd. Heel veel dank namens ons allen ,het is fijn om jullie te kunnen rekenen! 

Ik had u graag vandaag persoonlijk willen ontvangen tijdens onze traditionele nieuwjaarsreceptie maar de huidige Coronamaatregelen maken dat helaas niet mogelijk! Maar ik zie er naar uit om u volgend jaar te ontmoeten in ons nieuwe gemeentehuis Het huis van Albrandswaard.

Het jaar 2020 zal de geschiedenis in gaan als het jaar dat het coronavirus ons leven bepaalde.

Halverwege maart bleek hoe ongenadig hard en snel het virus om zich heen sloeg en vanaf 16 maart zaten we met elkaar in een intelligente lockdown: We werden geconfronteerd met maatregelen die tot dan toe ondenkbaar leken : niet noodzakelijk winkels werden gesloten, maar ook theaters, sportscholen, horeca en alle contactberoepen moesten de deuren sluiten. In verpleeg- en verzorgingshuizen kregen ouderen geen bezoek meer. We moesten wennen aan ‘geen handen schudden’ en anderhalve meter afstand houden van elkaar.

Het werd ook ineens stil op de weg. We gingen thuiswerken en zagen one collega’s alleen nog maar via het beeldscherm. 

Er waren ondernemers die hun omzet zagen verdampen terwijl wel de kosten doorliepen. Verenigingen en culturele organisaties vroegen zich af hoe het verder moest en er was sprake van een groot gevoel van eenzaamheid bij jong en oud.

Dit was het moment dat we als samenleving onze veerkracht konden, en moesten, tonen.

Er bloeiden mooie initiatieven op en ik zag veel creativiteit. Zo hebben bijna al onze horeca ondernemers een afhaal en bezorg faciliteit gestart. Buren gingen voor elkaar boodschappen doen. Er ontstonden initiatieven van verenigingen om binnen de maatregelen voor jeugd activiteiten te kunnen blijven organiseren. 

Het vanaf huis werken bleek praktisch en lastig tegelijk. Ouders moesten zich soms in bochten wringen om werk en kinderen thuis te combineren. Maar bij afspraken waar mensen vanuit verschillende delen van het land komen bleken Teams en Zoom weer zeer efficiënt. 

De gemeenteraad besloot niet meer fysiek bij elkaar te komen maar door digitaal te vergaderen, heeft het democratisch proces van de gemeenteraad doorgang kunnen vinden. 

Voor jongeren waren en zijn de maatregelen soms niet te begrijpen. Waarom mag je niet chillen met vrienden maar wel naar een drukke supermarkt. Voor jongeren zijn de contacten met elkaar zo ongelofelijk belangrijk. Zoals een jongere het treffend zei: Hoe goed de verbinding ook is en hoe hoog de resolutie de echte connectie is er niet. Je mist gewoon elkaar gewoon te erg.

2020 is ook het jaar dat we zagen hoe belangrijk het is dat we naar elkaar omkijken. Het contact houden met elkaar met speciale aandacht voor de ouderen en kwetsbaren onder ons.

Ik heb zelf in mijn privésituatie gemerkt hoe schrijnend de maatregelen kunnen uitpakken toen mijn vader op 90 jarige leeftijd overleed Op de begrafenis met max 30 mensen kon niet iedereen komen die had gewild. Ik weet dat er vele mensen zijn die op deze wijze afscheid hebben moeten nemen van hun geliefde en dat valt niet mee. In Albrandswaard zijn er tot op de dag van vandaag 17 mensen overleden aan het Covid virus waarvan we het weten. Zij zullen in gedachten altijd bij ons zijn.

We hebben het virus nog steeds niet in de hand  en we beginnen dit jaar vanuit een lockdown. Wat snakken we naar een normaal jaar waar in we onze vrienden en kennissen en familie weer kunnen ontmoeten zoals wij dat willen. Nu er een vaccin gevonden zijn we op de goede weg en kunnen we weer langzaam op weg naar het oude normaal. 

We hebben in 2020 veel meegemaakt met elkaar. Ik ben dankbaar wat 2020 ons ook gegeven heeft. Samen met u kijk ik reikhalzend uit naar wat het nieuwe jaar 2021 ons brengt. 

Laten we er samen een mooi jaar van maken. Ik wens ons toe dat we naar elkaar blijven omkijken, dat we als samenleving sterker uit deze crisis komen en dat we er voor elkaar zijn!

Mede namens de leden van het college en de gemeenteraad wens ik u en uw naasten een gelukkig en gezond 2021!

Meer berichten