Afbeelding
Foto: Ronald Hooijmeijer

Column Katinka: Happy New Year

Algemeen

Dat dit jaar het jaar zou worden dat we toch echt met het afsteken van een paar flinke 100.000 klappers heel snel zouden willen vergeten, is duidelijk, maar dat het kabinet vanwege Covid 19 het vuurwerk deze jaarwisseling helemaal zou verbieden, kwam toch een beetje als een donderslag bij heldere hemel. Op een paar sterretjes, knalerwten en trektouwtjes na, is al het vuurwerk verboden. Nu weet iedereen wel dat de echte vuurwerkfanaten hun buit al vroeg in het jaar scoren in onze buurlanden of laten overbrengen uit het Oostblok. Daar is het vuurwerk net wat zwaarder en net wat mooier dan in ons eigen kikkerlandje. Maar hoe voorkom je nu dan dat dit om 00.00 uur toch de lucht in gaat als het nieuwe, vast veel betere, jaar van start gaat?

Je vraagt of alle vuurwerkliefhebbers hun felbegeerde voorraad willen inleveren. Rotterdam startte als eerste gemeente in Nederland met het inleveren van vuurwerk zonder sanctie. Op verschillende locaties werden inleverpunten geopend en kon men het vorig jaar nog legale - maar inmiddels illegaal geworden - en het illegaal gekochte vuurwerk inleveren. Gratis werd erbij gezegd. Krijg ik dan het geld wat ik ervoor betaald heb terug? Nee, dat niet. Oh, oké zo gratis was het dan nu ook weer niet.

Na een paar uur was de buit al 40 kg en dat liep in de loop van de dag op tot 79 kg. Locoburgemeester Bert Wijbenga was hier blij mee. Een maximum van 25 kg per persoon en er was op de eerste dag al 79 kg ingeleverd! Top actie! Zelf rekent de loco erop dat er aan het einde van de actie enkele honderden kilo’s zijn ingeleverd. Als we uitgaan van 300 kg dan is dat nog geen gram per inwoner van Rotterdam. Om het in perspectief te plaatsen, vorig jaar werd er in Rotterdam tussen de 300.000 en 400.000 kg aan legaal vuurwerk afgestoken.

Voor inwoners uit Albrandswaard geldt dat er binnen Albrandswaard geen inleverpunt is, maar dat zij gebruik kunnen maken van de inleverpunten in Rotterdam. Top actie! Of STOPACTIE!?

Wat mij betreft het laatste. Het is een actie die niets bijdraagt aan het verhogen van de veiligheid tijdens de jaarwisseling en die hoogstwaarschijnlijk bedacht is door een ambtenaar van achter zijn bureau.

Al met al wens ik u een veilige jaarwisseling en een goed en gezond 2021!


Advertenties uit de krant