Xander, Johan, René en Martin gaan de uitdaging aan.
Xander, Johan, René en Martin gaan de uitdaging aan.

Meedoen aan de Barrel Challenge 2021

Algemeen

‘Barbecue, bier en barrels’

Door Astrid Potuijt

ALBRANDSWAARD - De vier mannen kennen elkaar al jaren en besloten dat ze nog wat extra ‘geschiedenis’ wilden gaan toevoegen aan hun vriendschap. Dat wordt meedoen aan de Barrel Challenge in januari. Twee oude auto’s, twee teams, temperaturen van min dertig graden, spijkerbanden, bier en heel veel lol.

Rene van der Spek, Martin van Oosterbaan, Johan van Wensveen en Xander Breuls gaan al zeker twintig jaar met elkaar om. Het begon met een weekendje naar de Formule 1 en werd later uitgebreid naar veel meer weekendjes en gezellige uitjes. De regels van de mannen zijn simpel. Als er maar barbecue en bier bij aanwezig is, dan is het goed! Begin 2020 kwam Xander met een idee. Hij had niet verwacht dat zijn vrienden zo enthousiast zouden worden toen hij meedoen aan de Barrel Challenge voorstelde. ,,Toen de kater van de avond vertrokken was, vonden we het nog steeds een goed idee en hebben we ons als twee teams ingeschreven”, vertelt Xander. Team Sabotage en Team ‘76. ,,We stappen echt uit onze comfortzone”, gaat Xander verder. ,,We zijn totaal niet technisch onderlegd en het zal best wel afzien worden met die kou in Scandinavië. Maar dat maakt het een groot avontuur.”

De Barrel Challenge is van een Nederlandse organisatie. Ruim 350 deelnemers vertrekken op 16 januari naar Scandinavië. De route is nog niet bekend, maar die krijgen ze van te voren zodat ze zelf overnachtingen kunnen regelen. ,,We doen wel heel lollig, maar we zien ook zeker de serieuze kant van deze challenge”, zegt Martin. ,,Ook vanuit de organisatie krijg je allemaal regels opgelegd. Zo ben je bijvoorbeeld verplicht om slaapzakken en sneeuwkettingen bij je te hebben en elkaar te helpen als een ander met pech langs de kant staat.”,,Het is ook geen race”, voegt Johan toe.
,,Het gaat er niet om wie als eerste over de finish komt, maar onderweg verzamel je punten.”,,Daar krijg je opdrachten voor”, zegt Xander. ,,Zoals: Laat je auto omhoog takelen en maak er een foto van’. We gaan zeker voor de punten, maar als ik in mijn boxer in ijswater moet gaan zwemmen, ga ik toch bedanken.”

De auto’s (deze moeten minimaal 20 jaar oud zijn) werden aangekocht en gestyled en zijn nu helemaal klaar voor de barre tocht. ,,Ons kost het best aardig wat geld”, vertelt Rene, maar toen ik dat tegen de autoverkoper in het Noorden van het land zei, reageerde hij met; Het is een hobby! Hobby’s kosten nu eenmaal geld. En zo is het ook.”,,Ik heb overwogen om een lijst met onkosten te maken, maar daar ben ik van afgestapt”, lacht Johan. ,,We willen het niet eens weten.”

De mannen zijn alle vier razend enthousiast bij het idee van acht dagen lang over glibberige ijswegen te rijden. De ogen stralen als ze er over vertellen. Het woord bier valt vaak in het gesprek, maar uiteindelijk nemen ze het bloedserieus en kijken ze wel uit om te gaan drinken als ze moeten rijden. Trots laat Xander mij nog even onder de motorkap kijken. ,,Dat ziet er mooi uit toch!”

Het is nog even onzeker of alles door kan gaan zoals gepland vanwege corona. Maar als ze gaan, dan zal De Schakel ze volgen en hierover berichten op de website.

Bekijk de video hier: https://www.youtube.com/watch?v=5VbixGP_fDo

Afbeelding

Advertenties uit de krant