Een schat aan video’s over vroeger
Logo deschakelalbrandswaard.nl
<p>Bas Romeijn heeft een regionale filmbank online gecreëerd.&nbsp;</p>

Bas Romeijn heeft een regionale filmbank online gecreëerd. 

(Foto:)

Een schat aan video’s over vroeger

BARENDRECHT - In de zomer van het jaar 2014 begon Bas Romeijn met het bouwen en vullen van zijn website. Zijn doel was om een openbare, regionale beeldbank met films te maken die een goed beeld zou geven van de maatschappij van toen.
In oktober van dat jaar kon hij die filmbank openbaar maken met acht door hem gemaakte films, waarna hij hem snel uitbouwde met films en korte versies van documentaires die hij jaren eerder maakte.
Hij ging op zoek naar oud beeldmateriaal bij particulieren en in archieven. Dat materiaal werd door hem bewerkt, door beeldrestauratie en het toevoegen van commentaar, titels en muziek, waardoor die oude beelden kleine documentaires werden die elk voor zich een verhaal vertellen.

“De afgelopen maand werd er door het publiek gemiddeld 850 keer per dag een film bekeken. Je zou denken dat het allemaal oudere mensen zijn die de films op zijn website interessant vinden, maar volgens de statistieken van de site heeft 45 procent van de kijkers een leeftijd van 65 jaar en ouder. Er zijn dus ook veel jongere kijkers. Bovendien zend de Rotterdamse stads TV zender Open Rotterdam ook regelmatig filmpjes uit zijn collectie uit.”

En nu in 2020 viert hij dat de 200ste film online is geplaatst.
Zijn idee van het creëren van een regionale filmbank is dus wel uitgekomen, maar Bas is nog lang niet klaar, zonder subsidie, sponsors of reclame bouwt hij gestaag verder aan zijn filmbank. Hij heeft zelfs al enkele tientallen filmpjes hiervoor klaar staan.

Meer berichten