Logo deschakelalbrandswaard.nl
<p>Marten Mons in de vuurwerkbunker vorig jaar.</p>

Marten Mons in de vuurwerkbunker vorig jaar.

(Foto: )

Geen vuurwerk dit jaar

POORTUGAAL - Ieder jaar is Marten Mons van Mons fietsen weer druk met de vuurwerkhandel. ,,Zes weken hard werken voor de drie verkoopdagen”, vertelt hij. ,,Tijdens die drie dagen ben ik rond de negentien uur per dag in touw en loop ik aan het eind van deze periode op mijn tandvlees. Maar het is een mooie en gezellige tijd.”

Bij de werkplaats is een bunker geplaatst waar maar liefst 27.000 kilo vuurwerk kan worden opgeslagen. Dit wordt verkocht vanuit de verkooppunten in Spijkenisse, Hoogvliet en Poortugaal.
Dit jaar geen vuurwerk voor de Nederlanders en dus ook geen verkoop van vuurwerk voor Mons. Dit om de extra druk op de zwaar belaste zorg en op de handhaving te voorkomen.
,,Ja, natuurlijk vind ik dat jammer”, zegt Mons. ,,We missen een groot deel van de omzet waar we toch op rekenen. Maar ergens hield ik er van de zomer al rekening mee dat het zo zou gaan lopen. Het is geen complete verassing. Van de klanten hoor ik dat ze het een groot gemis vinden. en dat is het ook. Het zal een vreemde jaarwisseling zijn. Ik verkocht negentig procent aan siervuurwerk en je zag steeds vaker dat er gekozen werd voor een aantal grote potten dan voor een berg klein vuurwerk. Maar ja, ik begrijp deze keuze wel vanuit de overheid en we moeten er maar mee dealen. Laten we hopen op een gezond 2021, een goedwerkend vaccin en dat er snel verandering komt in dit saaie bestaan.”

Het tijdelijke vuurwerkverbod geldt niet voor vuurwerk uit de zogeheten F-1 categorie. Dit is een licht soort vuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes.

Meer berichten