Afbeelding
Foto:

Geen kerstboomverbranding

Algemeen

ALBRANDSWAARD – Er zal in januari 2021 geen kerstboomverbranding plaatsvinden. Tijdens de Algemene Beschouwingen dienden GroenLinks, EVA, LA en PvdA hierover een motie in. ,,Groepsvorming en grote bijeenkomsten moet je nu vermijden. Ook moet je de hulpdiensten nu zo min mogelijk belasten. Bovendien is het milieuvriendelijker om de bomen te composteren of te versnipperen”, betoogde James Scharink (GL).

Zowel maandag- als dinsdagavond is er in de gemeenteraad over dit voorstel gedebatteerd. De VVD noemde het een mooie traditie en een goede oefening voor de brandweer. Ook Stem Lokaal pleitte voor het laten doorgaan van de verbranding, als het van de Coronamaatregelen mag. ,,Er is al zo weinig voor de jeugd”, zei Wendy Verduijn (SL). FRANS opperde om een kerstbomenbos te planten van kerstbomen met kluit, EVA stelde voor om de kerstbomen te doneren aan diergaarde Blijdorp. ,,De olifanten spelen ermee en vinden het lekker om van te eten”, zei Mariëlle Vergouwe (EVA).

Overbodig
Volgens het protocol reageerde wethouder Martijn Heezen pas dinsdagavond laat op de motie. ,,Die is overbodig, want het college heeft drie weken geleden al besloten dat de verbranding niet door kan gaan”, zei hij. EVA en NAP hadden dat graag eerder gehoord. ,,Dat had ons een hoop tijd bespaard.”
,,Volgens de huidige Coronamaatregelen mogen we geen verbranding organiseren”, legde portefeuillehouder Jolanda de Witte uit. ,,Maar ik kan me de verwarring voorstellen.”

GroenLinks fractievoorzitter James Scharink zei vooraf nog te hebben overlegd met het college. ,,Toen is mij verteld dat dit een prima onderwerp was om een motie over in te dienen.” Na deze verrassende wending paste GroenLinks de motie aan met de oproep om de bomen te composteren, te versnipperen of aan diergaarde Blijdorp te schenken. Deze kreeg tien stemmen vóór en tien stemmen tegen, zodat de raad er op 14 december opnieuw over moet stemmen.

Advertenties uit de krant