Heleen Visser en Roos Drauen van Steunpunt Mantelzorg.
Heleen Visser en Roos Drauen van Steunpunt Mantelzorg. Foto:

Dag van de Mantelzorg: Geen lunch of high tea, wel een verrassing

Algemeen

Door Astrid Potuijt

ALBRANDSWAARD - De Dag van de Mantelzorg is op dinsdag 10 november. De afgelopen negen jaar heeft steunpunt Mantelzorg leuke activiteiten georganiseerd voor de mantelzorgers van de gemeente zodat ze even hun zorgen konden vergeten en contact konden leggen met mensen die in soortgelijke situaties zitten. Dit jaar is dat niet mogelijk, maar toch wordt er volop aandacht aan de ruim 450 mantelzorgers in Albrandswaard gegeven.
,,Dit jaar krijgen alle geregistreerde mantelzorgers een verrassing”, vertelt Heleen Visser. Heleen bestiert samen met Roos Drouen Steunpunt Mantelzorg. Roos is sinds een maand aan als nieuwe kracht toegevoegd. ,,We vinden het enorm jammer dat we dit jaar geen Mantelzorgdag kunnen houden”, gaat Heleen verder. ,,Gelukkig hebben we in samenwerking met de gemeente toch iets kunnen doen. Wat dat is? Dat vertellen we nog niet”, lacht ze.

Uit de schaduw
Wethouder Mieke van Ginkel heeft sociaal domein in haar portefeuille. ,,Het is een belangrijke dag. De mantelzorgers die zelf vooral in de schaduw staan van de persoon waar ze voor zorgen, staan deze dag juist in het zonnetje. Deze mensen zijn toegewijd en staan 24/7 voor een ander klaar. Daarom vieren we de dag van de mantelzorg. En ook al kan dat dit jaar niet in de vorm van een lunch of high tea, toch laten we deze mensen weten dat we ze enorm waarderen.”

,,In deze tijd is het extra zwaar voor de mantelzorgers”, vertelt Heleen. ,,De zorg die ze altijd al hebben, is zwaarder geworden. Er is nauwelijks mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en even te ontsnappen aan de thuissituatie. Wij bellen mensen en krijgen signalen van wijkverpleegkundige en andere thuiszorgorganisaties. We kunnen nog steeds een luisterend oor bieden en hulp geven waar nodig.”

Jonge mantelzorgers
Ook is er een groep jonge mantelzorgers. Voor hen is er ook steeds meer aandacht. ,,Deze groep kan gelukkig nog wel af en toe iets met elkaar ondernemen als ze onder de achttien jaar zijn”, zegt Roos. ,,Er zijn veel meer jongeren dan je zou denken die de zorg hebben voor een ouder of voor een broer of zus. Daarnaast zijn er contactgroepen in het leven geroepen. Zo is er een groep voor ouders met kinderen met autisme en een groep voor zorgen voor een partner of ander persoon met dementie. Er bleek grote behoefte aan te zijn. De mantelzorgers zelf, zitten vol kennis. Het is fijn dat ze dat met elkaar kunnen delen.”

Kleine activiteiten
Op dit moment worden er sporadisch kleine activiteiten voor maximaal twaalf personen georganiseerd. ,,Het is een beetje behelpen, met grote afstanden en mondkapjes. Maar als je ziet hoe blij de mensen zijn die weer even wat leuks kunnen doen en de zorgen vergeten, dan moet het maar zo”, zegt Heleen.
,,In aangepaste vorm vindt er ook nog steeds yoga plaats.”

,,Veel mensen hebben er nog geen idee van dat ze mantelzorger zijn”, zegt Roos. ,,Ze vinden het ‘normaal’ dat ze voor hun kind of partner zorgen. We hopen deze mensen ook te bereiken. Als je geregistreerd mantelzorger bent, krijg je informatie van ons en kan je je aanmelden voor activiteiten waarbij je weer andere mensen in dezelfde situatie leert kennen.”
,,We kunnen mantelzorgers niet missen in onze samenleving”, zegt van Ginkel. ,,Met hulp van mantelzorgers kan iedereen zo lang mogelijk meedoen in de maatschappij.”

Pluim
Daarnaast krijgen mantelzorgers jaarlijks een pluim van de gemeente. Deze pluim kan dit jaar nog tot 1 december worden aangevraagd. Volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar ontvangen de Pluim als geldbedrag ter waarde van 75 euro. Kinderen tot en met 12 jaar krijgen een bon.

Voor het aanvragen van de pluim of voor meer informatie: www.welzijnalbrandswaard.nl.

Advertenties uit de krant