Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto:

Woningmarktprogramma: goochelen met getallen

ALBRANDSWAARD – De commissie Ruimte debatteerde dinsdagavond over het Woningmarktprogramma voor de komende tien jaar. Dit raadsvoorstel had eigenlijk in maart behandeld moeten worden, maar was vanwege corona uitgesteld.

Door Anouk Breeman

PvdA, CDA en GL vroegen zich af of het raadsvoorstel in de tussentijd niet had moeten worden aangepast. ,,De getallen in dit voorstel lopen ver achter bij de realiteit, sinds de brief van de provincie. Het is de provincie menens: we móeten meer sociale woningen bouwen!”, zei Henk Duurkoop (PvdA). ,,We moeten vasthouden aan onze visie en niet na één brief de boel omgooien. Misschien kan de wethouder nog eens kijken naar de aantallen, maar de strategie is goed”, vond Mario Bianchi (VVD).

In het voorstel staat dat Albrandswaard de komende tien jaar elk jaar ongeveer 75 woningen bouwt, waarvan 25 sociale huurwoningen. Eénderde van die 75 woningen is voor starters, één derde voor ouderen en één derde voor gezinnen. Wethouder Ronald Schneider benadrukte keer op keer om niet teveel te focussen op deze getallen. ,,Die aantallen zijn niet in beton gegoten. Het gaat om de strategie.”,,Maar die aantallen hebben toch juist invloed op de strategie?”, stelde Duurkoop (PvdA). ,,Dat ben ik met u oneens. Je moet eerst bepalen wat je zelf wilt”, reageerde de wethouder.

Bijpraten
,,Misschien is het een idee om in het stuk op te nemen dat de onderhandelingen met de provincie leidend zijn voor de te bouwen aantallen?”, opperde Richard Steger (NAP). Hij vroeg de wethouder om de raad regelmatig op de hoogte te houden van deze onderhandelingen. ,,U als raad stelt de kaders. Ik wil u bijpraten op een manier die de onderhandelingen niet in de war stuurt”, beloofde de wethouder.

Geen enkele partij zit te wachten op het bouwen van 800 sociale huurwoningen. ,,Maar we moeten er wel meer bouwen dan de 210 die we nu hebben aangeboden”, zei Richard Hondebrink (EVA). NAP en GL: ,,Als we 25 sociale huurwoningen per jaar bouwen komen we uit op 225 sociale huurwoningen in 2030, terwijl de provincie wil dat we er 800 bouwen. Welk signaal geven we af aan de provincie als we dit voorstel nu aannemen?”

Eigen inwoners
Stem Lokaal vroeg aandacht voor de financiering. ,,Het is duur om sociale huurwoningen te bouwen. Wie betaalt daarvoor? Wat is de rol van de woningcorporatie?“, vroeg Fer van der Stam (SL). ,,Dat is onderdeel van de zoektocht. We hebben nauwelijks eigen grond, dus we zijn afhankelijk van marktinitiatieven”, antwoordde de wethouder. Hij benadrukte dat je bij 75 woningen per jaar vooral voor eigen inwoners bouwt, omdat er een kleine, lokale markt is. ,,Bij grootschalige projecten voldoe je sneller aan de opgave, maar dan bouw je voor de regio.”

Het woningmarktprogramma wordt besproken in de gemeenteraadsvergadering van 2 november.

Meer berichten