Logo deschakelalbrandswaard.nl
<p>Kate Huizer proost op afstand met haar gasten.</p>

Kate Huizer proost op afstand met haar gasten.

(Foto: )

Proost op 20 jaar Het Wapen van Poortugaal

POORTUGAAL - ,,Het galgenmaal staat sinds kort weer op de kaart - een spies die aan een galg hangt - maar verder is onze menukaart een stuk hipper dan twintig jaar geleden”, lacht Kate Huizer, al twintig jaar eigenaresse van Het Wapen van Poortugaal. ,,Toen hadden we ook de ‘brandende toorts van Albrandswaard’ op de kaart staan. Een schaal met vleesspiesjes, groente, aardappeltjes en friet die vlammend uit de keuken naar de tafel werden gebracht. Soms vragen mensen er nog wel eens om.”

Er is meer veranderd in de afgelopen twintig jaar. Zo draagt het personeel geen middeleeuwse kleding meer en worden er geen themafeesten meer gegeven. ,,Toen we dit pand kochten, wilden we Poortugaal het slot van Valckesteijn teruggeven”, zegt Kate. ,,Het werd een middeleeuws restaurant. We waren voor die tijd heel vernieuwend. We waren een restaurant dat heel kindvriendelijk was en de kaart bestond voor een groot deel uit bourgondische gerechten. We zijn natuurlijk met onze tijd meegegaan en we zijn ons blijven ontwikkelen.”

Het mooie van werken in de horeca vindt Kate de vrijheid. ,,Ik heb altijd alles zelf kunnen beslissen en ik ben er altijd voor de kinderen geweest. Ik heb ze zelf op kunnen voeden. natuurlijk werk ik wel ieder weekend, dus sociaal afspreken met mij, was niet snel mogelijk. Daarentegen kwamen de vrienden en kennissen dan bij mij aan de bar zitten. En ontmoette ik tijdens het werk mooie en lieve mensen. Mijn kinderen hebben alle drie in de zaak gewerkt en hier veel ervaring op kunnen doen.”

Kates grote steun en toeverlaat Brian, was er altijd voor haar. Hij paste op de kinderen en stond achter de bar als het nodig was.
De lockdown was geen makkelijke tijd voor Kate en nog steeds is het moeilijk. ,,We kunnen ruim honderd mensen kwijt in de zaak. Nu dus maar dertig. Het blijft aanpassen. We dachten dat we konden stoppen met de afhaalmenu’s, maar hebben toch besloten om hier mee verder te gaan. Want ‘gewoon’ is het nog lang niet.”

,,Op 10 oktober 2000 kochten we dit pand en op 10 januari 2001 openden we de deuren. Aan het begin van dit jaar besloten we dat dit een groot feestjaar zou worden. We hadden leuke proeverijen georganiseerd, zouden een feest geven op 10 oktober 2020 met live muziek en al onze vaste gasten, maar helaas heeft corona roet in het eten gegooid. Omdat het toch een feestelijke week is, hebben we het pand versierd en krijgen al onze gasten deze week tot en met tien oktober een mini flesje prosecco cadeau. Hiermee kunnen ze dan thuis op ons twintigjarig jubileum proosten. De proostfoto’s kunnen de “Wapenaars’ op social media delen en de mooiste foto wint een diner voor twee.”

Meer berichten