Logo deschakelalbrandswaard.nl
Buurvrouwen Adrie van de Zwan en Bianca den Toom.
Buurvrouwen Adrie van de Zwan en Bianca den Toom. (Foto: )

Ik woon in een lijf van een vrouw van tachtig

POORTUGAAL –Voordat we in Nederland goed en wel besefte dat COVID19 rondwaarde, werd Bianca den Toom besmet met het virus. Pas eind mei wist ze het zeker, maar toen was ze al drie maanden ziek en nog steeds kampt ze met allerlei extreme ongemakken. Nauwelijks kunnen lopen, concentratieproblemen, niet meer kunnen lezen, hulp bij het douchen van de wijkverpleegkundige, bijna geen stem, benauwdheid…de lijst met klachten is eindeloos.

Door Astrid Potuijt

Bianca (45) wil graag dat er meer aandacht komt voor de gevolgen van het coronavirus. ,,Ik ben al zeven maanden ontzettend ziek en het heeft zo lang geduurd voordat ik echt geholpen werd. Nog steeds moet ik enorm veel moeite doen om bepaalde onderzoeken te krijgen. Ik woon in een lijf van een vrouw van tachtig. En het is nog maar de vraag of ik hier volledig van ga herstellen.”

Astmapatiënt
Bianca is astmapatiënt en was herstellende van twee longontstekingen waar zij vorige zomer mee te kampen had. In februari werd ze weer erg ziek en ze meldde zich bij de huisarts. ,,De huisarts kon niks meer voor doen”, vertelt ze. ,,Ik keek letterlijk de dood in ogen. Ik kon geen test doen, ik werd niet doorgestuurd naar het ziekenhuis. Ik begrijp dat de artsen ook niet goed wisten wat ze ermee moesten, omdat het virus voor iedereen zo onbekend is, maar ik had graag begrip en hulp gekregen. Later kwam ik bij de longarts terecht die ook aangaf dat ze het niet wisten, maar met het grote verschil dat deze arts zei dat hij er alles aan ging doen óm mij te helpen.”

Kleine stapjes
Inmiddels is Bianca aan het revalideren. Met hele kleine stapjes komt ze iets vooruit. ,,Het hielp ook niet mee dat ik tussendoor geopereerd moest worden aan mijn galblaas. Daardoor werd de revalidatie uitgesteld. Maar inmiddels kan ik bij de revalidatie al een beetje fietsen. Ik ben er nog lang niet. Ik lig dagen op de bank en leef van dag tot dag. Op sommige dagen zie ik het totaal niet meer zitten, andere dagen heb ik weer een sprankje hoop.” Bianca is lid van een Facebookgroep waarvan alle 14.000 leden corona hebben gehad en niet in het ziekenhuis hebben gelegen. ,,Er wordt gezegd dat het slechts milde klachten zijn als je niet in het ziekenhuis belandt, maar dat is echt onzin. In die groep heb ik contact met lotgenoten en vind ik tips. Zo kwam ik er ook achter dat ik proteïne mis. Via de diëtist volg ik nu een eiwitdieet. Je moet alles zelf uitvinden.”

Uitvaarten
Adrie van de Zwan woont tegenover Bianca. Zij is uitvaartonderneemster en erg betrokken bij haar overbuurvrouw. ,,Ik heb de afgelopen maanden veel uitvaarten meegemaakt van mensen die aan COVID19 zijn overleden. Het is ongelofelijk dat je tijdens zo’n uitvaart nog steeds de gasten erop moet wijzen dat ze afstand moeten houden.”
,,Sommige dingen snap ik ook echt niet. Mensen uit deze gemeente worden nu voor een test doorverwezen naar Roosendaal. Ze wisten toch dat dit eraan zat te komen, waarom is er dan geen testlocatie dichterbij?”

Creatieve oplossingen
Adrie heeft veel creatieve oplossingen bedacht voor de uitvaarten die zij heeft begeleid. Ceremonies buiten en via een livestream uitzenden voor de familie. Met de auto langs de familie rijden voor een laatste blik. ,,Omdat ik van dichtbij meemaak wat corona kan aanrichten – ik heb in meerdere families, meerdere mensen weggebracht – heb ik erg met Bianca te doen. Ik heb ook astma en waar zij nu mee te maken heeft is vele malen erger.”

Ongeloof
Bianca en Adrie willen graag hun verhaal vertellen omdat ze aandacht willen vragen voor de gevolgen van COVID19. ,,Er wordt een beetje met ongeloof geluisterd naar mijn verhaal”, voegt Bianca toe. ,,Is het echt zo erg? Ja, dus. Het is echt zo erg. Ik kan me zo voorstellen dat er meer mensen zijn die erg ziek zijn, maar waarvan er wordt gezegd dat ze milde klachten hebben. Als je het gevoel hebt dat er een olifant op je lijf staat te springen en zelf niet eens naar de supermarkt kan lopen, dan is het goed mis. Deze mensen kunnen met mij contact opnemen. Het is fijn om ‘lotgenoten’ te spreken en tips uit te wisselen.”

Contact
In contact komen met Bianca kan door een mailtje te sturen naar redactiealbrandswaard@barlokalemedia.nl met als onderwerp Bianca.

Ook de gevolgen van COVIND19 ervaren? Een verhaal te vertellen over dit nare virus? Mail naar astrid@
barlokalemedia.nl

Meer berichten