Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto:

Marian Vaandrager (60)

Waar kennen we jou van?

In ben eigenaresse van ThéCafé Rhoon. In september 2016 ben ik hiermee gestart en vorig jaar april hebben we het pand ernaast erbij getrokken en er een lunchroom bij gemaakt. Ik woon sinds een jaar in Rhoon. Hiervoor woonden wij negen jaar in Poortugaal.

Hoe is het om een eigen zaak te hebben?

Mijn ouders waren ondernemers in de bloemen en ik deed daar ook opleidingen voor. Uiteindelijk heb ik gekozen voor iets anders en ben ik terechtgekomen in de gehandicaptenzorg. Na hier met 23 jaar met plezier te hebben gewerkt, heb ik het roer omgegooid. De droom van een eigen zaak kwam weer bovendrijven. Kennissen werkten in de koffie en thee en dat vond ik erg leuk. Ik ben me erin gaan verdiepen, het opleidingen en workshops gevolgd en uiteindelijk gestart met mijn eigen winkel. Het is het allerleukste wat ik ooit gedaan heb. Inmiddels werk ik met mijn dochter nog twee personeelsleden.

Hoe is jouw gezinssituatie?

Ik ben twintig jaar getrouwd met Leo. Nick onze zoon is 34 jaar en getrouwd met Stef. Ze hebben vier kinderen. Donna onze dochter is 19 jaar.

Wat is je mooiste jeugdherinnering?

De kerstperiode. Mijn vader verkocht dan kerstbomen en ik hielp mee.

Welke toekomstdromen heb je nog?

Ik heb de hele dag door ideetjes voor de zaak. Ik hoop dat het zo blijft en alleen maar meer een succes wordt. We hebben veel vaste klanten. Het is mooi om te zien dat er ook mensen alleen komen en elkaar inmiddels kennen. Zo hebben we ook een maatschappelijke functie in Rhoon.

Wat doet de coronacrisis met jou?

De lunchroom is drie maanden dicht geweest. In plaats daarvan hadden we een loket gemaakt zodat er toch bij ons gekocht kon worden. In die periode begon ik ook met het verkopen van Leonidas bonbons. We deden een paaseitjes actie, die de mensen konden kopen en wij dan bezorgden bij opa’s en oma’s. Deze actie was zo’n succes. We verkochten 175 kilo paaseitjes. Heel fijn omdat we toch veel omzet misten.

We mochten als uitzondering drie maanden een buitenterras vanaf 1 juni plaatsen. Dit was ook een groot succes. Jammer dat het maar voor drie maanden was. In de winter zou het ook wenselijk zijn, want wat corona gaat doen is zo onzeker. Hoe gaat het dadelijk als we de verwarming weer aan moeten zetten en de deuren en ramen dicht moeten doen?

Wat zou je doen met een miljoen?

Een huis aan het water kopen. Ik zou de zaak zeker behouden, maar wel extra personeel aannemen zodat ik meer tijd heb voor het creatieve gedeelte van de zaak en voor mijn kleinkinderen.

Hoe sta je ’s morgens op?

Ik begin de dag met Matcha en water – een gezondheidsshotje – en yoghurt met granola. Ik check meteen mijn mail en het nieuws. Ik ben rond acht uur in de winkel.

Welke verleiding kan je niet weerstaan?

Leonidas bonbons. Toen ik in gesprek was om een verkooppunt te worden, werd ik gewaarschuwd dat alle verkoopsters van deze bonbons vijf kilo aankwamen. Dat is dus waar. Ik doe wel erg mijn best om er vanaf te blijven, maar we verkopen dertig verschillende soorten, dus tja. (Lachend) Ik ben vaak heel sterk tot een uur of 16.

Waardoor raak je geïrriteerd?

Ik ben van nature licht ontvlambaar. Het is lastig om te horen te krijgen dat al die coronaregels zo’n onzin zijn. Wij hebben corona en de daarbij horende regels niet verzonnen. We proberen ze enkel zo goed mogelijk na te leven.

Waar kijk je naar op televisie?

Geen actualiteiten in ieder geval meer. Wij kijken graag Netflix. Op dit moment volgen we Undercover, maar dat vind ik niet zo leuk. Hiervoor keek ik Homeland. Die serie heb ik twee keer gezien. En La Casa de Papel vond ik ook heel goed.

Wat zou je aan jezelf willen veranderen?

Dat ik soms iets genuanceerder uit de bocht zou vliegen en wat minder de controle wil vasthouden.

Wat had je graag tien jaar geleden willen weten?

Het leven loopt zoals het loopt. Er komen dingen op je pad en je pakt ze of niet. Dus eigenlijk niks.

Wanneer heb je voor het laatst iets nieuws gedaan?

Ik doe iedere dag nieuwe dingen. Op dit moment ben ik druk bezig met kerstvoorbereidingen. Ook rollen we binnenkort ons nieuwe concept uit, het nog meer richten op B2B.

Wat doe je graag?

Ik ben één dag in de week vrij en die dag besteed ik graag aan op de bank hangen en Netflix kijken. Ook gaan Leo en ik graag uit eten en maken we samen mooie reizen.

Wie heb je voor het laatst gebeld?

Mijn zoon om te vragen hoe het gaat.

Welke spreuk zou je op een tegeltje willen?

Alles wat je wil doen, doe het gewoon. Garanties krijg je toch niet.

Meer berichten