Yvonne Arends is een groot theaterfan.
Yvonne Arends is een groot theaterfan.

Yvonne ging 59 keer naar Soldaat van Oranje

Algemeen

PORTLAND - Acht jaar geleden ging Yvonne Arends voor het eerst naar de musical Soldaat van Oranje in Katwijk en ze was meteen verkocht. Inmiddels is ze 59 keer geweest, staat de 60e keer op de planning voor oktober, heeft ze een grote collectie 'speciale mokken' , kent ze de cast en zelfs de portier weet wie ze is.

Door Astrid Potuijt

,,De eerste twee jaar dat Soldaat van Oranje draaide, liep ik er niet zo warm voor. Moest ik helemaal naar Katwijk", vertelt Yvonne. ,,Toch ging ik, als groot theaterfan, een keertje kijken. We hadden de goedkoopste plaatsen helemaal achterin. Ik was erg onder de indruk van het verhaal en mijn vriendin en ik besloten meteen om nog een keer te gaan, maar dan kaarten voor vooraan te bestellen. Een maand later zaten we er weer en toen speelde Matteo van der Grijn de rol van Erik Hazelhof. Ik vond hem zo geweldig spelen en was meteen een grote fan. Alle andere acteurs die Erik Hazelhof hebben gespeeld konden het acteerwerk van Matteo niet overtreffen. En ik heb er inmiddels veel gezien. Sindsdien ging ik regelmatig naar Soldaat van Oranje en volgde ik Matteo ook op de voet. Na afloop ga ik vaak naar de artiestenuitgang en zo ken ik dan ook ieder seizoen de cast weer. Net als de portier en de man van de merchandise. Hij zorgt er ook voor dat ik alle speciale jubileummokken krijg. Zoals die van de 500e voorstelling en van de 1000e voorstelling."

Vorige week woensdag heeft Soldaat van Oranje de 2873e voorstelling gespeeld. Normaal kunnen er 1100 bezoekers in de zaal. Nu zijn dat er slechts 300. ,,Op 7 maart ging ik voor het laatst en dus vorige week woensdag weer. Wat ik er zo mooi aan vindt? Ik blijf het een fantastisch verhaal vinden. Het wordt super goed geacteerd en ik ben iedere keer weer ontroerd bij bepaalde scenes." Yvonne beschrijft de scene waarin een van de jongens wordt gefuseerd nauwkeurig. Inclusief de tekst die er bij hoort.

Yvonne is groot theater- en Matteo fan. ,,Als Matteo in een stuk speelt ga ik er gerust tien keer heen. Ik ken hem inmiddels persoonlijk, maar ik weet niet waar hij woont hoor", lacht ze. ,,Ik ben geen stalker en Matteo vind het leuk om mij te zien bij zijn voorstellingen. Hij is altijd aardig en geïnteresseerd."

Zelf speelt Yvonne ook toneel bij de toneelvereniging in Barendrecht. ,,In november staan we weer op de planken met 'Actie op de redactie'. Het zal wel raar zijn dat er dit keer maar 130 mensen in Het Kruispunt kunnen in plaats van de 500 die we gewend zijn. Dat zie ik ook bij Soldaat van Oranje. Het is een enorm verschil in energie of er 300 mensen staan te klappen na afloop of 1100.

Yvonne kent ook andere meiden die vaak bij Soldaat van Oranje te vinden zijn. ,,Dat is ook zo leuk. Ik heb contact met die meiden en we treffen elkaar regelmatig in Katwijk. Ik ben lang niet de grootste fan. Er zijn er bij die al veel vaker zijn geweest."
,,Zonde van het geld vind ik het niet. De een maakt een dure reis en ik ga bijna wekelijks naar het theater. Het is wat ik het allerliefste doe."

Samen met Matteo van der Grijn op 7 maart 2020.

Advertenties uit de krant