Afbeelding

Open Monumentendag kasteel van Rhoon

Algemeen

RHOON – De deuren van het Kasteel van Rhoon zijn zondag 13 september geopend voor Open Monumentendag. Naast een expositie op de Klokkezolder zullen in en rond het kasteel gedichten worden voorgedragen door de finalisten van de Ongehoord! gedichtenwedstrijd. Muzikale omlijsting zal er de hele dag zijn door diverse muzikanten en studenten van de Codarts kunstvakhogeschool.

Expositie van ’t Hof en Anzo op de Klokkezolder
Vanaf 6 september tot en met 27 september zal er een duo-tentoonstelling worden ingericht van de kunstenaars Rob van ’t Hof en Mosab Anzo. Rob is een vormgever die ook een grafische ontwerpstudio heeft in Rotterdam, maar hij is zijn hele leven al schilder. Het vormgeven en ontwerpen is in zijn schilderwerken goed terug te zien. www.robvanthof.nl 

Mosab Anzo komt oorspronkelijk uit Syrië maar is het geweld van Damascus in 2015 ontvlucht met achterlating van zijn atelier en schilderijen. Zijn werk was in de beginjaren figuratief, later werd dat abstract. Na de oorlog werd zijn stijl ronduit grimmig, met veel donkere kleuren. Zie ook https://mosabanzo.wixsite.com/mosab-anzo.
Deze tentoonstelling is op de Open Monumentendag gratis te bezoeken, en er zullen speciale looproutes naar en van de Klokkezolder worden aangegeven om de 1,5 meter afstand te waarborgen.

Dichterswedstrijd Stichting Ongehoord!
Ongehoord! Bied een gastvrij podium aan aanstormend en aanslenterend talent van alle leeftijden en van elk niveau uit zowel Nederland als België. In een ontspannen, informele sfeer kunnen zowel debutanten in de poëzie als meer gevestigde dichters zichzelf en hun werk presenteren aan een belangstellend gehoor https://stichtingongehoord.com
Om dit doel te bereiken vormen een vertelling en een muzikaal intermezzo, net als een open podium, vast onderdelen van de programmering. Deelnemende dichters en vertellers krijgen de ruimte hun (nieuwste) publicaties te tonen aan het publiek.
Ongehoord! organiseert een paar keer per jaar een poëziepodium op een bijzondere locatie.
Dit jaar is er wederom (voor de achtste keer) een dichterswedstrijd uitgeschreven. Het thema dit jaar is een kort gedicht van Jules Deelder: ‘De omgeving van de mens is de medemens’. Jules was geen onbekende maar een geregelde bezoeker van het Kasteel (niet alleen van Sparta maar ook dat van Rhoon) dus daar ligt een band. De winnaars uit de 182 inzendingen zullen de winnende gedichten in en rond het Kasteel voordragen aan de bezoekers op Open Monumentendag.

Rondleidingen Kasteel van Rhoon
Tijdens deze rondleidingen vertelt een gids voor welke functies de vertrekken in vervlogen tijden dienden, hoe de vroegere kasteelbewoners leefden en meer boeiende en verrassende kasteelverhalen. Deelname is gratis en de rondleiding duurt ongeveer een uur.

  • Van tevoren opgeven via de website www.stichting-kasteelvanrhoon.nl/agenda.php 
  • Aantal deelnemers per tijdslot zal ook beperkt zijn, namelijk 6 deelnemers
  • Er worden looproutes uitgezet, kleine vertrekken worden overgeslagen 


Rondleidingen in de Kasteelgaarde

Netty Wermeester zal een tweetal rondleidingen door de tuinen rond het Kasteel verzorgen en vertellen over de natuur en het ontstaan daarvan. Er zal een deel van de ijsvogelroute van het ZHL worden gelopen en toegelicht. Ook hier van tevoren inschrijven, maximaal 6 deelnemers per wandeling via www.stichting-kasteelvanrhoon.nl/agenda.php 

*) Vanwege de Covid-19 regelgeving en verbouwing van de Dorpskerk Poortugaal zullen er verder in de Gemeente Albrandswaard geen monumenten geopend zijn zo laat het Open Monumentendag Comité weten

Meer info: https://www.stichting-kasteelvanrhoon.nl/agenda.php

Advertenties uit de krant