Logo deschakelalbrandswaard.nl
Aart Muizer bij de vroegere Appelschuur.
Aart Muizer bij de vroegere Appelschuur. (Foto: )

Aart Muizer: 'Iets wat weg is, komt nooit meer terug'

Door Astrid Potuijt

RHOON - De plannen voor herontwikkelingen van De Omloop worden na de zomervakantie in de raadsvergadering besproken. In deze plannen is plek voor woningbouw - tussen Essendael en de Omloopseweg - én voor reconstructie van het sportcomplex. Er is geen ruimte meer voor de twee gebouwtjes die aan de rand van het voetbalveld staan. De oude appelschuur die ooit van Wim Schaberg was en waar nu RTV Albrandswaard in huist en het gebouw waar onder andere muziekvereniging Volharding gebruik van maakt.

Appelschuur
Aart Muizer van muziekvereniging Volharding gaat het aan het hart dat de oude appelschuur plaats moet gaan maken voor nieuwbouw. Ook vindt hij het jammer dat de muziekvereniging weer moet verhuizen. ,,Er worden steeds meer historische gebouwen gesloopt. Dit is de enige appelschuur die er nog over is in Rhoon. Vroeger waren er in de polders tal van boomgaarden. Dit hele complex waar de voetbalvelden liggen was boomgaard van Wim Schaberg. Hij liet zo rond 1932 een appelschuur metselen door firma Louter. Dat was heel modern voor die tijd, want de meeste appelschuren waren van hout. Het metselwerk van deze firma herken je ook door de opstaande tegelrand in het metselwerk. In de schuur werden de appels en peren koel en donker bewaard zodat ze deze de hele winter door konden verkopen. De schuur werd koel gehouden door elektrische ventilatoren. Daar zie je die gaten nog van zitten. Achterin is het pomphuis. Vanuit daar worden de voetbalvelden gesproeid. En kijk naar die mooie dakpannen. Eeuwig zonde om dit te slopen. Het komt dan nooit meer terug."
Zelfs de metselaar van de appelschuur heeft Aart gekend. ,,Dat was meneer Jan Wessing. Hij vertelde mij over de speciale manier van metselen van de firma Louter. Wessing was lid van de muziekvereniging. Hij was erbij toen we naar deze locatie verhuisden en dus naast de appelschuur terecht kwamen.

Geld en tijd
Ook het gebouw van de muziekvereniging moet er aan geloven volgens de plannen. ,,In 1994 zijn zij naar deze locatie verhuisd en in 2009 is er een gedeelte van geprefabriceerde aluminium platen aan gebouwd. Toen wij er introkken was het de voormalige kantine van de korfbalvereniging", vertelt Aart. ,,We hebben veel tijd en geld gestoken in dit pand en dat circus gaat dus weer van vooraf aan beginnen. Ik vind het treurig."

Meerdere verenigingen
BigBand Enterprise en het Rhoons mandolineorkest repeteren ook in het gebouw aan De Omloop. Popkoor Bombary maakt regelmatig gebruik van de ruimtes. Er moet dus ruimte gevonden worden voor vier verenigingen. RTV Albrandswaard krijgt een plek in het Huis van Albrandswaard dat momenteel gebouwd wordt.

Sloot
,,Van de week hebben we zeven scenario's met wethouder Martijn Heezen besproken", gaat Aart verder. ,,Een daarvan is om de twee gebouwen te laten staan en er een sloot omheen te graven. Ze staan aan de rand, dus dat moet toch kunnen. Dan zouden we de twee gebouwen met elkaar kunnen verbinden en in de appelschuur lesruimtes kunnen maken."

In gesprek
De muziekvereniging en de wethouder blijven met elkaar in gesprek. Dat er woningen gebouwd moeten worden, snapt Aart wel, maar hij vind het treurig dat ze weer tijd moeten gaan besteden aan een verhuizing, verbouwing, etc.
,,Het kost weer geld en tijd en daar zit ik persoonlijk niet op te wachten."

Meer berichten