Logo deschakelalbrandswaard.nl
Afvalcoaches Jolanda Teekens en Christa Schutte bij één van de voertuigen van BAR Afvalbeheer.
Afvalcoaches Jolanda Teekens en Christa Schutte bij één van de voertuigen van BAR Afvalbeheer. (Foto: )

Coaches helpen bij scheiden van afval

ALBRANDSWAARD – Het scheiden van afval lijkt simpel. Toch lopen mensen hierbij soms tegen onverwachte problemen aan. Voor advies kunnen ze dan terecht bij Christina Schutte en Jolanda Teekens, de afvalcoaches van BAR Afvalbeheer.
'Dat kan bij mij niet' of ,'Het past niet in mijn keuken', zijn twee van de reacties die bij de coaches binnenkomen. ,,Dan gaan we soms ter plaatse kijken om te zien wat het probleem precies is. Maar meestal kunnen we het telefonisch af”, vertelt Christina Schutte. Door de maatregelen tegen het coronavirus waren de contacten de afgelopen tijd altijd telefonisch.
,,We hebben bijvoorbeeld contact met mensen die om medische redenen veel afval hebben. Zoals incontinentiemateriaal”, vervolgt Schutte.
BAR Afvalbeheer is sinds maart gestart met afvalcoaches. Het werk is hier nieuw, maar voor Jolanda Teekens is het bekend terrein. Jolanda zit al 19 jaar ‘in het afval’. Ze is van oorsprong fotograaf, maar kwam in deze sector terecht. Ze heeft onder meer in Gouda, Alphen en Schiedam advies gegeven over het scheiden van afval. Veel vragen komen haar dus bekend voor.
Christina Schutte is ook niet nieuw in deze functie. ,,Ik ben 22 jaar geleden bij de gemeente Ridderkerk afdeling Reiniging begonnen. Aanvankelijk als receptioniste en later als medewerker bedrijfsbureau.” De afgelopen jaren werkte ze als medewerker Communicatie en Educatie bij Bar Afvalbeheer waar ook veel bewonersvragen beantwoord zijn. Voordat het door de coronamaatregelen niet meer kon, deed ze nog een paar huisbezoeken. Vooral ouderen hebben daar behoefte aan.
Huishoudens, scholen, woongroepen en verenigingen die vragen hebben over het scheiden van afval, kunnen contact opnemen met de afvalcoaches. Ze zijn er ook voor vragen over het voorkomen van afval en verspilling. Jolanda en Christina zijn bereikbaar via afvalcoach@bar-afvalbeheer.nl


Meer berichten