Logo deschakelalbrandswaard.nl
Marco Meerman en zijn grijpstok annex camera.
Marco Meerman en zijn grijpstok annex camera. (Foto: )

Zwerfvuil (2): op stap met Marco Meerman

BARENDRECHT – Tja, daar zit je dan met je zwerfvuilpakket. Wat nu? Hoe pak je het opruimen het beste aan? Gelukkig is Marco Meerman bereid me in te wijden in de geheimen van het zwerfvuilrapen.

door Arco van der Lee

Marco Meerman is een ervaren zwerfvuilraper in de wijk Meerwede in Barendrecht-Carnisselande. Hij was in juni in het nieuws omdat hij in korte tijd 10.000 sigarettenpeuken had verzameld. “In 2020 wil ik 100.000 stuks afval hebben opgeruimd.” Die mededeling heeft hij op de app Litterati gezet.

Op Litterati ben ik al gewezen door Albert van Lenten van de BAR gemeenten. Ook één van de lezers wees op deze app.

Omdat Marco Meerman ook Litterati gebruikt, installeer ik de app op mijn telefoon en maak een profiel aan. Voortaan kan ik al het afval dat ik opraap stuk voor stuk fotograferen en in het kort omschrijven. De app weet zelf op welke plek ik het heb gevonden. Het lijkt me mooi om zo een beetje overzicht te houden over het succes (of falen) van mijn inspanningen.

Op aanraden van lezers heb ik ook dikke handschoenen aangeschaft en een flesje handgel in m’n tas gestopt. Nu ben ik er helemaal klaar voor.

Op een vrijdagmiddag sta in bij Marco Meerman voor de deur. Er is regen op komst dus we gaan gelijk op pad. Marco blijkt het serieus aan te pakken. Hij heeft zijn grijpstok voorzien van een houder voor de mobiele telefoon. “Ik werk in de automatisering, dus ik probeer alles makkelijker te maken”, legt hij uit. Hij heeft bij de handgreep van zijn stok een knop aangebracht, waarmee de camera van zijn telefoon een foto maakt van het voorwerp dat is opgeraapt. “Dan hoef ik niet te bukken. Later zet ik thuis een omschrijving bij de foto’s.”

Groet

We gaan op weg naar een perkje met struiken aan de Beukenwede. “Ik heb dit drie maanden geleden nog helemaal schoongemaakt. Kunnen we gelijk zien hoe het er nu bij ligt”, zegt Marco. Dat valt op het eerste gezicht mee. Aan de overkant van de straat gaat een raam open en een man buigt naar buiten. “ik heb het pas nog opgeruimd!”, roept hij ons toe. Na een vriendelijke groet gaat het raam weer dicht. Benieuwd hoe veel zwerfvuil te halen is tussen de schoongemaakte struiken. We zullen toch niet voor niets komen?

Tussen de struiken blijkt nog allerlei troep te liggen. Mijn eerste buit is een platgetrapt bierblikje van Kordaat. (Ik ben best een beetje trots.) Meteen blijkt dat werken met Litterati het opruimen behoorlijk vertraagt. Je legt het blikje neer en maakt er in de app een foto van. Litterati herkent dat het een blikje is. Ik kan in de app kiezen voor de toevoegingen ’energydrink’ en ‘redbull’. Dat klopt niet, dus voeg ik zelf ‘kordaat’ toe. Opslaan en in de app is vastgelegd dat er in Barendrecht een blikje van Kordaat op straat is gevonden.

Cola

Langzaam gaat we verder langs de stuiken. Ik zet in totaal 18 voorwerpen in de app. Waaronder vier lege pakjes sigaretten en een blikje cola. Dat blikje blijkt nog half vol te zijn. Gelukkig gebruik ik de grijpstok, anders had ik het spul op mijn kleding gehad.

Een regenbui maakt een eind aan de schoonmaakactie. Omdat we onze mobieltjes gebruiken voor Litterati, kunnen we niet in de regen opruimen.

Marco Meerman is tevreden over mijn werk. “Kijk, dit heb je allemaal uit de natuur gehaald. Als je op deze manier anderhalf uur doorwerkt, dan is je vuilniszak helemaal vol.”

We lopen door de regen terug naar het beginpunt. Er fietst een vrouw langs, die aan onze vuilniszakken direct ziet we aan het doen zijn. “Hartelijk bedankt!”, zegt ze in het voorbijgaan.

Informatie

Wil je ook zwerfvuil opruimen?
Vraag dan een zwerfvuilpakket aan op op de website van de BAR gemeenten:

www.onzetoekomstisduurzaam.nl.

Meer berichten