Het zwerfvuilpakket waarmee inwoners zelf aan de slag kunnen.
Het zwerfvuilpakket waarmee inwoners zelf aan de slag kunnen.

Zwerfvuil (1): inwoners kunnen zelf aan de slag

Algemeen

ALBRANDSWAARD - Blikjes op straat, sigarettenpeuken bij het kantoor, plastic dat de tuin binnenwaait. Zwerfvuil ergert me al jaren mateloos. Maar er zelf iets aan doen? Daar was het nog niet van gekomen. Het aanbod van de BAR-organisatie om een zwerfvuilpakket op te halen, haalde me over de streep. Het moet er nu een keer van komen.

Door Arco van der Lee

Maar hoe groot is het zwerfvuil probleem in onze omgeving eigenlijk? Albert van Lenten, medewerker van de BAR-organisatie weet er meer van.
Zwerfvuil is overal te vinden, maar er zijn ‘hotspots’ waar het erger is dan elders. “Bijvoorbeeld bij de fastfoodketens in de periode van corona”, vertelt Van Lenten. “In de omgeving hebben wij kliko’s neergezet en zij leveren zelf een medewerker om de omgeving schoon te houden. We willen tenslotte allemaal een schone buitenruimte.”
Scholieren dragen ook bij aan de rommel op straat. “Maar op de fietsroutes naar school ('snoeproutes') was het dit voorjaar stukken minder door de corona”, merkte Albert van Lenten.

De vervuiling verschilt ook per dorp en per wijk, legt hij uit. In Bolnes is op straat veel rommel te vinden. “Bolnes ligt tegen Rotterdam aan, dat merk je wel. In Rhoon zal je in het centrum weinig zwerfvuil vinden, maar wel op de hangplekken aan de rand van het dorp.”
Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk proberen met richtlijnen van Nederland School de vervuiling tegen te gaan. Zo zijn er ‘blikvangers’ geplaatst bij de eerder genoemde snoeproutes. Zwerfvuil wordt zoveel mogelijk opgeruimd. Want vuil trekt vuil aan, is helaas de ervaring.

De drie BAR-gemeenten zijn tenslotte bezig met het effectief plaatsen van afvalbakken. In Albrandswaard is dat bijna afgerond. In de andere twee gemeenten is het vertraagd door corona. Bij een speelplaatsje hoeft niet altijd een afvalbak te staan, is één van de uitgangspunten. Mensen kunnen hun vuil ook mee naar huis nemen. Ze wonen immers toch om de hoek.
Een manier die door Nederland Schoon wordt aanbevolen is ‘gebiedsadoptie’. “Inwoners kunnen in de eigen omgeving meehelpen om zwerfvuil opruimen, of bijvoorbeeld in een park waar de hond wordt uitgelaten. De gemeente blijft eindverantwoordelijk voor een schone buitenruimte", legt Van Lenten uit.
Er wordt ook geprobeerd om daders van vervuiling op te sporen. Van Lenten: “Er wordt twee keer gewaarschuwd. De derde keer volgt een boete.”

Zwerfafvalpakket
Eén van de manieren om het zwerfvuil te bestrijden, is de genoemde gebiedsadoptie. Het meehelpen van inwoners die zelf aan de slag willen. Ze kunnen bij de BAR-organisatie een zwerfafvalpakket aanvragen via de website www.onzetoekomstisduurzaam.nl.

In Barendrecht zijn iets minder dan 300 pakketten uitgedeeld. Daar zitten ook twee scholen bij. In Ridderkerk een ruime 200 pakketten, waaronder een school. “Albrandswaard blijft in de aantallen helaas een beetje achter, ruim 50 inwoners”, vertelt Albert van Lenten. “Er komen heel verschillende mensen op af. Van een excentriek persoon die er echt helemaal voor gaat, tot gewone gezinnen met kinderen.”

Albert van Lenten overhandigt mij het pakket. Dat bestaat uit een Streetmaster grijpers, handschoenen, een geel hesje met het opschrift ‘Onze toekomst is duurzaam’. Ook een rol vuilniszakken, een vuilniszakhouder (ring) en een tasje met het opschrift ‘Onze toekomst is duurzaam’ ontbreken niet. Ik kan aan de slag!
Bij het afscheid geeft Albert van Lenten nog wat tips. “Let op je veiligheid! Je zult heel veel blikjes vinden. Plastic valt mee, dat komt vaak uit zakken die door de vogels zijn opengepikt. En ga eens naar een industriegebied waar een fastfoodketen zit. ‘s Morgens vroeg, als de medewerkers er nog niet zijn.”
Na een paar dagen valt er een enveloppe op de mat. Daarin stickers met het opschrift ‘hier zit zwerfafval in’. Als ik een volle vuilniszak heb, dan kan ik een formulier invullen op www.onzetoekomstisduurzaam.nl. De zak wordt dan opgehaald. Dat is nog eens aardig. Benieuwd hoe lang het duurt om een zak vol te krijgen.

Albert van Lenten overhandigt het pakket: 'Pas goed op jezelf!'

Advertenties uit de krant