Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto:

Katinka: Hoe verzin je het?

Daar zat ik dan op de bank. “Ga maar even rustig zitten en dan gaan we het volgende doen”, zei één van de ambulancebroeders. Ik keek naar zijn gezicht. Een mondkapje? Hij vervolgde zijn uitleg met: “Je krijgt dadelijk zo’n spuitje van ons en daar moet je 10 seconden hard op blazen. Daarna duwen we je plat op je rug, trekken we je benen in de lucht en met een beetje geluk moet het dan over zijn.”

Waarschijnlijk denk je nu, huh waar gaat dit over? Dat was precies wat ik dacht toen ik daar op die bank zat. Een uur eerder was namelijk mijn hartslag naar 260 gegaan. Ik wist niet wat me overkwam en dacht dat ik in een of andere bizarre film was beland. Ik bedoel, door even op een spuitje te blazen verandert je hartslag toch niet, dacht ik.

Acht, negen en huppakee daar ging ik al. Ik werd door twee ambulancebroeders naar achteren, op mijn rug geduwd. De andere hield mijn benen in de lucht. “Even wachten nog”, zei de ambulancebroeder. Nee, helaas… het was niet gelukt. Nog een keer proberen dan maar. Daar ging ik weer. Plat achterover met mijn benen in de lucht. 180, 150, 130,… JA, het was gelukt! Ik moest daarna wel nog even mee naar het ziekenhuis voor een snelle check. We gingen naar de ambulance en voordat ik het wist, had geen één ambulancebroeder meer een mondkapje op! Blijkbaar had ik ‘de supersnelle all-inclusive coronatest’ in alle hectiek eventjes gemist.

Bloeddruk goed, hartslag goed, temperatuur goed. We konden weer naar huis. TOP! Als ik nog een keer zo’n hoge hartslag zou krijgen, dan moest ik zelf op een spuitje blazen. De week erna hadden we een afspraak bij een super aardige cardioloog. Hij legde uit dat je normaal twee elektrische bundeltjes in je hart hebt. Ik heb er blijkbaar drie. Het kan dan soms gebeuren dat het derde bundeltje mee wil gaan doen. Je krijgt dan een soort kortsluiting - niet gevaarlijk - maar je krijgt er gratis een hartslag van over de 200 bij.

Daar is dus een oplossing voor! Als je hartslag even te hoog is, kan je een paar dingen doen. Valsalva manoeuvre heet dat. “Je kan op je halsslagader drukken maar dat moet je écht maar aan één kant doen anders krijg je het wel héél benauwd. Je kan ook een oogbol massage geven maar dat is ook niet zo slim want dan kan je blind worden. En tenslotte zijn er ook mensen die erbij zweren om hun vinger net eventjes te lang in hun keel te steken, maar dat lijkt mij toch ook niet de beste optie”, zei de cardioloog. Toch blijft er nu één vraag door mijn hoofd spoken… Wie heeft de Valsalva manoeuvre bedacht? En hoe bedenk je zoiets?

Meer berichten