Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto:

Wilma van de Leer (62)

Waar kennen we jou van?

Ik woon dertien jaar in Rhoon Portland. Ik ben lid geweest van de kunstkring en heb in het gemeentehuis, de bibliotheek en bij De Buytenhof geëxposeerd. Ik kalligrafeer en maak kunst met letters en teksten. Dat klinkt stoffig omdat er al snel wordt gedacht aan bijvoorbeeld het schrijven van diploma’s. Maar het is allesbehalve stoffig. Ik schilder en verwerk daar de teksten in. Ik heb les gegeven op de volksuniversiteit, maar nu geef ik vooral cursussen vanuit huis. Daarnaast werk ik in opdracht.

Hoe is jouw gezinssituatie?

Ik leef allen. Ik heb twee zonen, twee schoondochters en vijf kleinkinderen.

Wat is je mooiste jeugdherinnering?

Vanaf mijn tweede jaar was mijn vriendin Sarie in mijn leven. Zij was een groot onderdeel van mijn fijne jeugd. Ik was altijd bij haar of zij bij mij. We deden alles samen. Ik heb nog steeds contact met Sarie, maar niet meer zo intensief als vroeger.

Welke toekomstdromen heb je nog?

Ik heb geen lange termijn wensen. Wel hoop ik dat snel alles weer is zoals voor ‘corona’.

Wat was je beste beslissing het afgelopen jaar?

Vorig jaar mei heb ik me aangesloten als vrijwilliger van Hospice De Reiziger. Van te voren vroeg ik me af of ik dat wel zou kunnen. Maar het is zo’n fijne omgeving. De sfeer is goed en ik ben blij dat ik iets kleins kan betekenen voor deze mensen.

Wat zou je doen met een miljoen?

Dan zou ik mijn kinderen en kleinkinderen mee op reis nemen. Na overleg met hen denk ik dat het een safari wordt met een extra weekje strand. Ik zou wat voor mezelf bewaren zodat ik nooit financiële zorgen ga krijgen en een deel aan de kinderen geven.

Hoe sta je ’s morgens op?

De wekker gaat om acht uur. Altijd. Ik wil mijn tijd niet slapend verspillen. Ik maak ontbijt, bestaande uit een boterham met pure hagelslag en thee en dan ga ik terug naar bed. Vanuit mijn bed kijk ik naar het journaal. Rond negen uur ga ik douchen en begint de dag echt.

Welke verleiding kan je niet weerstaan?

Extra pure chocolade en naturel chips. Ik haal het soms in huis, want ik mag mezelf af en toe best belonen. Tijdens de ‘blijfthuis’ weken heb ik er meer van gegeten. Er zijn zeker twee coronakilo’s bijgekomen.

Waardoor raak je geïrriteerd?

Mensen die enkel over zichzelf praten. Dat je iets zegt en ze het gesprek direct overnemen en op zichzelf betrekken. Ook onbeschofte bestuurders in het verkeer. Dat ik voldoende afstand houd op de snelweg en dat er dan weer iemand tussenvoegt bijvoorbeeld.

Waar kijk je naar op tv?

Programma’s als de spoedeisend hulp in Engeland. Ik kan niet tegen bloed, maar die stukjes kijk ik met half dichtgeknepen ogen. Ik kijk ook graag naar Boer zoekt vrouw, WNL op zondag, Kunst en Kitsch en programma’s als Restoreshop. Daar haal ik dan weer inspiratie uit.

Wat zou je aan jezelf willen veranderen?

Ik zou wel wat meer rust willen vinden tijdens het relaxen. Ik heb snel last van onrust. Als het te druk is, voelt het niet goed, maar als ik te weinig doe ook niet. Ik moet mezelf echt toespreken als ik ‘niks’ doe, dat het niet erg is en dat het mag.

Welke spreuk zou je op een tegel willen hebben?

Behandel de mensen zoals je zelf behandeld wil worden.

Wanneer heb je voor het laatst iets nieuws gedaan?

Ik heb een poppenhuis gemaakt voor de kleinkinderen. Dat was totaal nieuw om te doen en erg leuk. Ook hier in huis doe ik regelmatig iets nieuws. Mijn zoon geeft dan tips om de klus te klaren en ik probeer zoveel mogelijk zelf te doen.

Wat is je favoriete muziek?

Ik zing zelf graag en doe regelmatig aan muziekprojecten mee. Ik houd van koren met een kleine bezetting. Ik houd van klassieke muziek, a-capella, koperblazers en muziek van Marco Borsato en Di-Rect.

Wat doet de coronacrisis met je?

We mochten mijn moeder van 96 jaar niet bezoeken in het verzorgingshuis. Dat was echt verschrikkelijk. Toen ik eenmaal weer bij haar kon komen, was het een emotioneel weerzien. Ik ben daar echt heel verdrietig om geweest. Ik bezocht haar twee keer per week een hele middag. Nu mag ik vijftig minuten bij haar blijven.

Mijn cursussen zijn allemaal geannuleerd. Ik hoop dat ik het in september weer kan oppakken. Weliswaar met minder cursisten en schermen tussen de mensen in.

Meer berichten