Logo deschakelalbrandswaard.nl
Merel en Maria.
Merel en Maria. (Foto: )

Maria en Merel maken hippe mondkapjes

BARENDRECHT - Eerst kon je ze nergens krijgen en nu liggen ze bij HEMA en de Etos: witte of lichtblauwe mondkapjes. De niet-medische kapjes bedekken je neus en mond en moeten ervoor zorgen dat mensen elkaar niet kunnen besmetten met het corona-virus. Maar ja, wie wil er met zo’n saai en lelijk ding rondlopen? Daarom besloten de Barendrechtse Maria Gelens (22) en Merel van Meerendonk (22) zelf hippe mondkapjes te maken. Dit doen ze onder de naam The Corondana Ladies.

Beide zouden normaal bezig zijn met hun studie. Van Meerendonk studeert Ergotherapie in Rotterdam en Gelens doet een modeopleiding in Antwerpen. Lang na de corona-uitbraak is ze daar niet gebleven. ,,Ze gingen toen ook al kijken om de grens met Nederland dicht te doen en toen heb ik besloten terug te gaan.” Merels zus woont ook in Antwerpen en dacht er hetzelfde over, dus kon Gelens mee terug rijden naar Nederland. ,,Tijdens de rit hadden we het erover om zelf mondkapjes te maken”, zegt van Meerendonk. ,,Maar dat was eigenlijk bedoeld als een grap.”

Bandana’s

Die grap leidde uiteindelijk tot The Corondana Ladies. Samen met hun moeders begonnen de meiden halverwege maart al met het maken van herbruikbare mondkapjes van verschillende stoffen. Van Meerendonk regelt vooral de bestellingen, Gelens de maskers. De moeders springen bij waar nodig. ,,In het begin maakten we ze van bandana’s die we nog hadden liggen. Vandaar ook Corondana: bandana’s voor corona.” In Nederland liep in het begin van de crisis bijna niemand met een mondkapje over straat, want dat was niet verplicht. ,,Daardoor liep het eerst niet zo, totdat Rutte kwam met die uitspraak.”

De minister-president maakte namelijk enkele weken geleden bekend dat vanaf 1 juni, of ‘1 juno’ volgens minister Grapperhaus, het dragen van mondkapjes verplicht wordt in het openbaar vervoer. ,,Vanaf toen ging het ineens heel hard’, zegt Gelens. De verkoop van de maskers is nu niet meer alleen in Barendrecht en omgeving, maar inmiddels krijgen ze bestellingen vanuit heel Nederland binnen.

Lintjes

De mondkapjes bestel je niet via een website, maar via hun e-mailadres corondanas@gmail.com of via de privéberichten van de Facebook- en Instagrampagina. Op die pagina’s kan je de tientallen verschillende maskers bekijken. Denk aan eentje met een panterprint, een roze met lippen, een wit met blauw geblokte of een paar met Star Wars-thema.

De meiden hebben zo ieder hun favoriet. Van Meerendonk: ,,Die van mij is die met de Amerikaanse vlag, omdat het mijn favoriete vakantieland is.” ,,Ik vind de zwarte met bloemetjes heel leuk”, zegt Gelens. Wat bij de Corondana maskers anders is, is dat een aantal twee lintjes hebben om ze vast te knopen, in plaats van elastiekjes. ,,Met de lintjes sluiten ze veel beter aan en zitten ze mooier op je hoofd, maar we maken sommigen ook met elastiekjes.”

Niet iedereen heeft het budget om zoiets in huis te halen. Daarom doneren the ladies per verkocht masker er eentje aan mensen die het minder breed hebben. In plaats van veel wegwerpmaskers te moeten kopen kunnen ze deze steeds opnieuw gebruiken. ,,We vinden het belangrijk ook iets goeds te doen voor een ander in deze tijd”, zegt van Meerendonk.

Meer berichten