Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto:

Veranderingen bij de RET per 1 juni
REGIO – De RET gaat vanaf juni weer rijden met een volledige dienstregeling en een maximale bezetting van 40 procent. Mondkapjes zijn in het OV per 1 juni verplicht.

Maurice Unck, algemeen directeur van de RET: “We zijn in Nederland goed op weg om het coronavirus terug te dringen. We snappen dat mensen het liefst zo snel mogelijk weer het gewone leven oppakken. Dat geldt ook voor ons. Maar dat zit er voorlopig niet in. Ook na 1 juni blijft gelden: werk zo veel mogelijk thuis, gebruik het OV niet als uitje, volg de richtlijnen van het RIVM en: draag vanaf 1 juni een mondkapje in het OV. Dit is een gezamenlijke opdracht voor overheden, OV-bedrijven en reizigers. Veilig reizen doen we samen. We zien er naar uit om deze nieuwe fase samen met onze reizigers in te gaan.”

Dienstregeling

Op maandag 1 juni rijdt de RET vanwege Pinksteren zoals op elke feestdag een zondagdienstregeling. Op dinsdag 2 juni rijdt de RET nagenoeg volgens de reguliere dienstregeling. Uitzonderingen:

De Fast Ferry blijft de winterdienst varen

Op de B-lijn van de metro rijden geen extra ritten naar Hoek van Holland

De BOB-bus en weekendmetro rijden niet

Deze uitzonderingen zijn ingegeven door het feit dat deze diensten en lijnen zich in de meeste gevallen richten op recreatief gebruik.

De dienstregeling is inmiddels opgenomen in de reisplanners. Reizigers kunnen hun reis plannen via de RET Reisplanner en de Real Time App. De RET blijft de bezetting de komende tijd zorgvuldig monitoren. Net zoals in de afgelopen weken kan dat ook na 1 juni leiden tot kleine aanpassingen in de dienstregeling.

Reizigers

Voor reizigers blijft gelden: houd je aan de algemene RIVM-hygiëneadviezen, werk thuis als het kan en blijf thuis als je verkouden bent of griepklachten hebt. Ook blijft de oproep staan om het OV alleen te gebruiken voor noodzakelijke reizen waarvoor geen alternatief voorhanden is.

Mondkapjes

Per 1 juni geldt de verplichting om in de voertuigen een mondkapje te dragen. Die verplichting geldt niet op perrons, stations en haltes. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk voor de aanschaf.

Reizigers die geen mondkapje dragen, riskeren een boete van 95 euro.

RET-personeel draagt ook mondkapjes of gezichtsschermen. Bestuurders en chauffeurs dragen omwille van de verkeersveiligheid geen mondkapjes op het moment dat zij het voertuig besturen.

Op diverse metrostations van de RET kunnen reizigers bij winkeltjes mondkapjes aanschaffen. Ook bij uiteenlopende drogisterijen en andere winkelketens zijn ze verkrijgbaar. Daarnaast worden in de loop van deze week op de tien grootste metrostations verkoopautomaten met mondkapjes geplaatst.

Overige veranderingen:

Per 1 juni wordt behalve op het dragen van mondkapjes ook actief gecontroleerd en gehandhaafd op geldige vervoersbewijzen.

De voertuigen en de contactpunten in de voertuigen worden vanwege de hogere frequenties vaker schoongemaakt, ook tijdens de spits. Reizigers kunnen schoonmakers tegenkomen in de voertuigen.

Reizigers zijn zelf verantwoordelijk om met een geldige OV-chipkaart of barcodeticket te reizen. Het barcodeticket leent zich goed voor eenmalige reizen en is te koop via de RET Barcode App.

Reizigers worden verzocht om te wachten tot het volgende voertuig als het te druk is om afstand te houden.

Per 1 juni zijn de RET servicepunten en klantenservice weer open op de gebruikelijke tijden.

Voor vragen kunnen reizigers terecht op www.ret.nl of bij de klantenservice van de RET.
Meer berichten