Logo deschakelalbrandswaard.nl
Lucie en Joop Spruit met de kat van de buren.
Lucie en Joop Spruit met de kat van de buren. (Foto: )

Vrijwilligers in hart en nieren

RHOON - Waar zou Albrandswaard zijn zonder de honderden vrijwilligers die zij heeft? Lucie en Joop Spruit zijn van die mensen die zich voortdurend inzetten voor de samenleving. Samen werkt het echtpaar al tien jaar lang bij de Buytenhof. Ooit hielpen ze mee met het oogsten van de appels en vervolgens gingen ze niet meer weg. Ze werken twee ochtenden in de week om te helpen met een vaste groep vrijwilligers aan de snoei van de fruitbomen. In totaal staat er bij zorgboerderij De Buytenhof 7,5 hectare vol met fruitbomen. (Dat is ongeveer 14 voetbalvelden groot). Tijdens de oogst werken ze hele dagen en tussendoor helpt Joop mee waar nodig op de boerderij. Rooien, hooien, een hek repareren. Hij draait er zijn hand niet voor om. ,,Het is heel gezellig", vertelt Joop. ,,Het zijn allemaal gemotiveerde mensen waarmee we leuke gesprekken hebben. En we gaan in weer en wind. Met een beetje regen blijven we echt niet thuis." Ook volgen ze eens per jaar een oprfriscursus, zodat ze altijd up-to-date blijven. De gevallen appels mogen de vrijwilligers mee naar huis nemen. ,,Maar soms kan ik geen appel meer zien", zet Lucie lachend. ,,Op een gegeven moment heb je echt genoeg appelmoes in de vriezer."

Daarnaast is Joop al al 12,5 jaar lid van het buurtpreventieteam in Albrandswaard. Lucie is een ochtend in de week in het Maasstad ziekenhuis te vinden waar ze praatjes maakt met patiënten die de afleiding goed kunnen gebruiken.

Waarom zoveel vrijwilligerswerk? ,,Omdat we geen zitvlees hebben", lacht Lucie. ,,We zijn lekker bezig en onder de mensen."

Meer berichten