Afbeelding

Euser is op zoek naar historische feiten

Algemeen

RHOON - Er staan maar liefst 26 ordners met verzameld materiaal vol historische gegevens over Albrandswaard bij Bert Euser op kantoor. Foto's, krantenknipsels, notulen, gemeenteverslagen, uitgewerkte interviews. Maar nog is het niet genoeg. Er zijn nog vragen waar Euser graag antwoord op zou krijgen.

Door Astrid Potuijt

De quarantaine heeft Bert Euser de afgelopen twee maanden tijd gegeven om zijn archiefmaterialen te ordenen. Hij was blij verrast met de hoeveelheid, de feiten en de kwaliteit van het archief. ,,Ik heb al veel verzameld", vertelt hij. ,,Maar er zijn nog steeds vragen waar ik de antwoorden nog niet op gevonden heb. Daarom wil ik mensen die mij verder kunnen helpen oproepen om contact met mij op te nemen. Ik zou graag nog een of meerdere boeken schrijven."

De onderwerpen waar Euser in geïnteresseerd is zijn de Tweede Wereldoorlog in Rhoon, het geheim van Het Sluisje, Maasoord tijdens de Tweede Wereldoorlog en de combinatie van Kerk en politiek.
Vooral over Maasoord - nu Antes - zijn er vragen waar nog nooit een antwoord op gevonden is. ,,Tijdens de oorlog werden in het hele land Joden naar de concentratiekampen gebracht, behalve vanuit Maasoord in Poortugaal. Hoe kan het dat daar de Joden niet zijn weggehaald? En daarnaast zijn er ruim 1900 doden gevallen. Komt dat doordat er geen eten was? Of is daar een andere reden voor? Het archief van Maasoord is grotendeels verloren gegaan en ook de B&W verslagen Rotterdam over dit onderwerp zijn heel mager. Ik probeer er achter te komen wat er in die tijd gebeurd is."

Via Marktplaats kwam Euser jaren terug in contact met een verkoper van honderden glasplaatfoto's van cliënten van Maasoord en documentatie. Het contact liep op niks uit. ,,Ik zou heel graag met deze eigenaar van dit kostbare materiaal opnieuw in contact komen. Als dit archief ergens op een zolder staat is dat eeuwig zonde. Het is van belang voor de historie van Albrandswaard."

Ook zijn er nog steeds vragen over Het Sluisje. ,,De zeven mannen die geëxecuteerd werden en waarover Euser vorig jaar een boek schreef. ,,Wie of wat is de oorzaak van de losse elektriciteitsdraad waardoor een Duitse soldaat om het leven kwam. Dat is een vraag waar ik nog steeds naar een antwoord zoek. En die mannen die eigenlijk geëxecuteerd zouden worden vanuit de gevangenis van Scheveningen, maar vanwege dit incident werd hun plek ingenomen door de mannen van Het Sluisje. Wat is er met hen gebeurd?"

De interesse ligt ook bij de kerk en de staat in Rhoon. ,,Vroeger speelde de kerk een andere rol in de gemeenschap van nu. En de politiek bemoeide zich er ook mee. Zoals dat zondag een rustdag was. Kon er dan bijvoorbeeld wel gevoetbald worden? Gegevens over zowel de protestante kerk als de katholieke kerk zijn welkom."
Jarenlang is Euser al in gesprek met mensen, doorzoekt hij archieven en gaat hij op bezoek bij deskundigen van allerlei gebieden om zoveel mogelijk informatie te krijgen. ,,Ik ben in gesprek met een uitgever, maar hoe het boek er precies uit gaat zien, weet ik nog niet. Ik probeer altijd een rode draad te zoeken, zodat de verschillende verhalen bij elkaar passen. Misschien wordt het een boek of misschien worden het er meerdere. Geen idee nog."

Al met al heeft Euser nog werk voor een jaartje of twintig liggen. ,,Ik hoop dat het mij gegeven is om nog een boek te wijden aan de geschiedenis van Albrandswaard. Een paar jaar geleden heb ik de stichting Cultureel Erfgoed Rhoon en Poortugaal opgericht en ik ben voornemens om al het verzamelde materiaal hierin achter te laten."

Wie heeft er nog dagboeken, foto's, verhalen van ouders of grootouders, brieven, notulen, correspondentie van verenigingen, politieke partijen of maatschappelijke organisaties? Neem dan contact op met Bert Euser via 06-54932752 of via bert@wiaeducatinal.nl.. De materialen gaan indien gewenst altijd terug naar de rechtmatige eigenaar.

Advertenties uit de krant