Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto:

Natuurvriendelijke appelrassen in het Buijtenland

RHOON - Drie nieuwe appelrassen is de Buytenhof rijker: de Freya, Santana en de Wellant. Appels met een stevig aroma, en waarvoor veel minder gewasbescherming nodig is. Dat zien we graag in het natuurinclusieve landbouwgebied ‘het Buijtenland’ tussen Barendrecht en Rhoon. Een kennismaking met de nieuwe smaken. 

Afgelopen weken was het flink aanpoten op de Buytenhof. In totaal zijn er 1200 nieuwe appelbomen geplaatst. Dit jaar hebben de bomen tijd nodig om te groeien. Volgend jaar vindt de eerste pluk plaats. 

,,Appelbomen gaan niet eeuwig mee. Om de paar jaar rooien we een gedeelte. We laten de grond dan een paar jaar tot rust komen, om vervolgens nieuwe bomen te planten”, licht Wiard toe. Als natuurinclusieve boer in het Buijtenland vindt Wiard het belangrijk dat de appels zo natuurlijk mogelijk groeien. “We zijn daarom op zoek gegaan naar appelrassen die resistent zijn tegen schurft, een veelvoorkomende schimmelinfectie bij appels.”

Innovatieve appel

De Buytenhof zocht een appel die qua uiterlijk en structuur lijkt op de populaire Elstar, maar veel minder gewasbeschermingsmiddelen nodig heeft. Zo’n appel vond Wiard op de beurs in Berlijn. De appel, die onder de naam WUR 37 is ontwikkeld door de Universiteit van Wageningen, wordt dit jaar op kleine schaal getest. “Wij zijn in gestapt, omdat het echt een appel met potentie is”, vertelt Wiard enthousiast. “De smaak is fris en zoet en we hoeven dus nauwelijks gewasbescherming te gebruiken.” Precies datgene wat boeren in het Buijtenland voor ogen hebben. De natuur inzetten voor plaagbestrijding en alleen ingrijpen als het echt dreigt mis te gaan. 

Lekker in de appeltaart

Met de Wellant appel experimenteerde de Buytenhof vorig jaar. Wiard: “Een appel die heerlijk is in de hand maar ook goed te gebruiken is in de appeltaart. Onze theeschenkerij bakt er graag mee.” De appel heeft het zuurderige van een goudreinet en de stevigheid van een handappel. Echt een aanrader!”

Milde appelallergie? Eet de Santana 

En de Santana? Wat maakt deze appel bijzonder? “Ook deze appel is resistent tegen schurft en ongevoelig voor de appelluis. Maar het meest bijzondere is, dat deze appel gegeten kan worden door mensen met een milde appelallergie.” 

De Buytenhof

In totaal beschikt de Buytenhof nu over acht verschillende appelrassen. Stuk voor stuk karakteristieke appels met een stevige bite. Vrijwel alle appels worden verkocht in de eigen winkel, verwerkt in de appeltaarten of in de sappen van de Buytenhof. 

Meer weten? De Buytenhof, Rijsdijk 98 in Rhoon.

Meer berichten