Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto:

Vuurjuffers zijn er vroeg bij

REGIO - Alle excursies en natuuractiviteiten van Natuurvereniging IJsselmonde zijn door de coronacrisis stopgezet tot nader order. Daarom wil de Natuurvereniging in deze krant af en toe een artikel plaatsen met mooie en interessante zaken die plaatsvinden in de natuur.

Nu de temperatuur stijgt komen naast de vlinders, ook de eerste libellen en juffers weer tevoorschijn. Eén van de eerste soorten die je nu kan tegenkomen is de vuurjuffer. Een knalrood juffertje die ook op het eiland IJsselmonde op allerlei plaatsen te vinden is. Vuurjuffers zijn elk jaar de eerste libellen (want juffers zijn óók libellen) die als larve het water uitkruipen alvorens het luchtruim te kiezen. In tegenstelling tot vlinders zijn er namelijk slechts twee juffers die hier de winter doorbrengen, de bruine en noordse winterjuffer, maar deze kom je zelden tegen. Daarentegen zijn er diverse veelvoorkomende vlinders die hier de winter doorbrengen, zoals dagpauwoog en de kleine vos. Vandaar dat vlinders altijd veel eerder te zien zijn als het maar een beetje warmer wordt, terwijl het voor libellen dan nog zo’n twee maanden kan duren.

De vuurjuffers zijn nu, aan het begin van het seizoen voor libellen, ongeveer de eerste die je kan tegenkomen. Door hun rode kleur vallen ze goed op en zijn ze niet met andere soorten te verwarren. De vuurjuffer is geen kieskeurige soort. Een sloot, meertje of ander open water met wat waterplanten voldoet al snel aan de eisen. Libellen, en dus ook vuurjuffers, hebben water nodig om voort te planten. Vuurjuffers zetten hun eitjes af op waterplanten onder water, waardoor ze helemaal onder het water kunnen verdwijnen om de eitjes te ‘leggen’. Andere soorten libellen leggen hun eieren gewoon in het water of net onder het water op de vegetatie, maar vuurjuffers gaan dus kopje onder.

Aangezien vuurjuffers weinig kieskeurig zijn, zijn ze in vrijwel heel Nederland te vinden. Ook in alle Europese landen komt deze soort voor, waarbij ze voorkomen tot het Oeralgebergte in Rusland en in Afrika (alleen in Marokko). Uiteraard wel altijd in de nabijheid van water. Echter, ze kunnen ook op enige afstand van het water worden gevonden. Pas vond ik er eentje bij ons in de tuin, die toch wel op zeker 100 meter van het water ligt. Ook in de tuin kan je dus een vuurjuffer vinden!

Meer berichten