Logo deschakelalbrandswaard.nl
Ingezonden mededeling

Verkeerslessen op scholen in Albrandswaard

Kinderen en druk autoverkeer is niet altijd een goede combinatie. Kinderen zijn gemakkelijk over het hoofd te zien en dit kan fatale gevolgen hebben. Maar ook bij minder ernstige gevolgen is een auto-ongeluk, in het bijzonder één waarbij een kind betrokken is, de nachtmerrie van elke bestuurder. Vandaar dat er op diverse scholen in Albrandswaard regelmatig verkeerslessen worden gehouden, zodat ongelukken voorkomen worden.

Dode hoek bij vrachtwagens

De dode hoek bij vrachtwagens vormt één van de grootste gevaren voor kinderen die zelfstandig fietsen. Wanneer een kind voor het verkeerslicht staat naast of voor een vrachtwagen, dan is de kans groot dat het kind net in de dode hoek staat. De chauffeur ziet bij het afslaan het kind niet en kind kan dan geraakt worden door de vrachtwagen. Veilig Verkeer Nederland heeft berekend dat er jaarlijks gemiddeld 50 ongelukken gebeuren, waarbij expliciet de dode hoek als oorzaak kan worden aangewezen. De helft van de slachtoffers raakt levensgevaarlijk gewond en één vijfde van de slachtoffers komt zelfs te overlijden. In vrijwel alle gevallen blijken de slachtoffers fietsers te zijn in de leeftijd van 11 t/m 20 jaar of senioren. Het is daarom niet alleen belangrijk dat chauffeurs leren omgaan met de dode hoek. Het is zeer leerzaam voor kinderen, als zij zelf ook op de hoogte zijn van wat de dode hoek is.

Dodehoeklessen in Albrandswaard

Op zeven scholen in Albrandswaard worden in de maand maart verkeerslessen gehouden, georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland en Stichting Welzijn Albrandswaard. De lessen worden gratis aan scholen aangeboden om kinderen bewustzijn van de dode hoek bij te brengen. Zo leren kinderen aan welke zijdes van een vrachtwagen de dode hoeken aanwezig zijn en hoe zij zich het beste kunnen opstellen rondom een vrachtwagen. De lessen worden ook verzorgd in samenwerking met diverse transportbedrijven. Dit brengt de kennis over de dode hoek heel dichtbij. Er wordt onder andere een film getoond, een quiz gespeeld en tenslotte mogen kinderen ook daadwerkelijk een plaatsje nemen in de cabine van een vrachtwagen. Zo kunnen zij met eigen ogen zien welk zicht de chauffeur heeft.

Ook bestuurders kunnen bijleren

Het kan ook voor bestuurders van een auto of vrachtauto geen kwaad om hun verkeerskennis eens op te frissen. Veilig Verkeer Nederland heeft speciaal voor kinderen een verkeersexamen op haar website geplaatst. Ook bestuurders kunnen dit examen maken, om te zien hoe het met hun verkeerskennis gesteld is. Basisregel is altijd dat de bestuurder verzekerd is. Dit is een wettelijke verplichting en met de goedkoopste autoverzekering wordt daar al aan voldaan. Daarnaast is het belangrijk om rondom scholen altijd de snelheid te matigen. Kinderen blijven nu eenmaal onvoorspelbaar in het verkeer en kunnen zomaar de weg opschieten. Het is als automobilist ook verstandig om altijd goed op fietsverkeer te letten. Fietsers en vooral kinderen op een fiets zijn extra kwetsbaar en kunnen zich onvoorspelbaar gedragen.

Meer berichten