Logo deschakelalbrandswaard.nl
Wethouder Marco Goedknegt gaf vorig jaar een gastles bij De Parel.
Wethouder Marco Goedknegt gaf vorig jaar een gastles bij De Parel. (Foto: Ronald Hooijmeijer)

Geen gastlessen door 4 mei Comité

Door Astrid Potuijt

ALBRANDSWAARD - Het Comité Herdenking Gevallenen Albrandswaard bestaat uit zeven personen. Zij zorgen ervoor dat er ieder jaar weer gastlessen aan groep acht op de basisscholen worden gegeven en dat het draaiboek voor de herdenking op 4 mei klaar ligt. In dit jaar, waarin we 75 jaar bevrijding vieren, loopt het allemaal wat anders dan gepland. De bezoeken aan de basisscholen gaan niet door en ook werd vorige week bekend dat de herdenking op 4 mei niet door kan gaan. ,,We hopen de herdenking op een ander moment te kunnen laten plaatsvinden", zegt Gerard Groothengel. Hij is al sinds 1985 coördinator van het comité. Tevens is dit het laatste jaar dat hij zich hiermee bezig houdt. ,,Mijn fysieke gezondheid kan het niet meer aan", legt hij uit.

,,Mijn vader zat in het verzet en sloot zich in 1946 aan bij hetzelfde comité, maar dan in Overijsel, waar ik oorspronkelijk vandaan kom. Je kan dus wel zeggen dat het mij met de paplepel is ingegoten. De herdenking was een belangrijke gebeurtenis. De week ervoor hoefden wij kinderen, ook zeker geen kattenkwaad uit te halen. Mijn vader stond stijf van de spanning. Van kleins af aan liep ik mee in de stoet naar de kerk. Voor mij is het dus niet meer dan logisch om mij in te zetten voor een mooie, zinvolle herdenking."

Tekeningen en gedichten
Alle scholen in Albrandswaard krijgen normaal gesproken een gastles. De burgemeester bezoekt meerdere scholen en ook wethouder Marco Goedknegt komt op een aantal scholen langs. Samen met de leden van het comité vertellen zij de kinderen hoe het tijdens de oorlogsjaren in Albrandswaard was. De kinderen mogen vragen stellen. ,,Dat zijn meestal veel en diepgaande vragen", zegt Gerard. ,,De kinderen mogen tekeningen maken en gedichten schrijven. De tekeningen hangen tijdens de herdenking in de kerk en het mooiste gedicht – hoewel dat altijd lastig te bepalen is omdat ze allemaal mooi zijn – wordt voorgelezen in de kerk."

Dodenherdenking
De dodenherdenking op 4 mei trekt altijd een grote groep mensen. ,,Het blijft een belangrijk moment voor veel inwoners van Albrandswaard. Zeker ook de families van de zeven mannen die bij het Sluisje gefuseerd zijn."

Eerst hoopte Gerard nog om de herdenking door te laten gaan met slechts 100 mensen. Maar die hoop is nu ook de bodem ingeslagen. Maar wellicht vindt de gemeente met het 4 mei comité nog een ander moment voor de herdenking. Volgend jaar hopen zij zeker weer de scholen te bezoeken en de vervangster van Gerard staat al klaar om het werk van hem over te nemen.

Meer berichten