Logo deschakelalbrandswaard.nl
De huisartsen hebben behoefte aan mondkapjes. Vooral kapjes met het keurmerk FFP2 zijn schaars.
De huisartsen hebben behoefte aan mondkapjes. Vooral kapjes met het keurmerk FFP2 zijn schaars. (Foto: )

Wie heeft mondkapjes voor huisartsen?

Door Arco van der Lee

RHOON/BARENDRECHT - De huisartsen hebben een tekort aan beschermingsmiddelen als mondkapjes en schorten. Huisarts Hong Chau Nguyen merkt in haar eigen praktijk dat de voorraad steeds kleiner wordt. Ze hoopt dat particulieren en bedrijven spullen beschikbaar kunnen stellen. Bij de groothandel zijn de schappen leeg.

De huisartsen hebben behoefte aan mondkapjes. Vooral kapjes met het keurmerk FFP2 zijn schaars. Deze worden gedragen bij het behandelen van mensen met luchtwegklachten.

"Chirurgische mondkapjes of mondkapjes met het keurmerk FFP1 zijn ook goed. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt door nagelstylistes, pedicures en tandartsen. Als zij die artikelen hebben, dan zouden wij ze goed kunnen gebruiken", zegt dokter Nguyen. Ze merkt dat er op internet woekerprijzen voor gevraagd worden. "We hebben in onze praktijk nog een voorraadje, maar het gaat hard en we weten niet hoe lang dit nog gaat duren."
De huisartsen hebben ook behoefte aan schorten met lange mouwen. Ook wegwerpschorten van de bouwmarkt zijn welkom. Nguyen heeft voor haar eigen praktijk extra doktersjassen besteld die op 60 graden gewassen kunnen worden.
Voor het beschermen van de ogen hebben de huisartsen afsluitbare veiligheidsbrillen nodig. Deze kunnen worden ontsmet, dus kunnen vaker gebruikt worden. Een transparant lasscherm dat het gelaat bedekt is ook bruikbaar. "Maar dan wel een type dat de oren vrijlaat, zodat we een stethoscoop kunnen gebruiken", legt Nguyen uit. Lasschermen met getint glas zijn niet bruikbaar.
De Barendrechtse huisartsen hebben wekelijks een conference call met de gemeente. Daarbij komt ook het tekort aan beschermingsmiddelen aan de orde. Bij de verdeling van middelen worden ook de collega's in Rhoon betrokken.

Tenslotte zouden de artsen erg blij zijn met desinfectant met 70 of 80 procent alcohol. Er moet momenteel erg vaak ontsmet worden. De vloeistof is door de apotheek nauwelijks meer leverbaar.

In de praktijk van dokter Nguyen wordt zo efficiënt mogelijk omgegaan met de beschermingsmiddelen. Waar mogelijk vindt het contact met patiënten telefonisch plaats. Mensen met luchtwegklachten worden 's middags behandeld. Ze worden via een aparte ingang ontvangen, zodat ze niet in contact komen met mensen die andere klachten hebben,

Inleveren
Wie mondkapjes of ander materiaal beschikbaar wil stellen, kan op werkdagen deze bij de praktijk van dokter Nguyen aan het Middeldijkerplein 310 (gesloten tussen 12 en 13.30 uur) afgeven. "Wij zullen het onder de praktijken in Barendrecht en Rhoon verdelen."

Meer berichten