Logo deschakelalbrandswaard.nl
Foto:

Column dominee Rob Maas: Anders jarig

Wat valt er nog te zeggen? Alle informatie over het coronavirus is te horen, te zien en te lezen. "Kan het een keer niet over corona gaan," vraagt iemand mij. "Ja dat kan," antwoordde ik. Op mijn verjaardag 17 maart viel er niet zoveel te doen. Normaal gaan we dan uit eten en bezoeken we het theater. Nu kon dat allebei niet. Dus vertrokken we naar een plek midden in de natuur.

Eens liep ik daar als studerend psycholoog stage in een villa. Daar verbleven geknakte jongvolwassenen die op de been moesten worden geholpen om zelfstandig hun weg te leren vinden. De villa staat op Landgoed de Paltz, waarin nu het Herman van Veen Arts Center is gevestigd. Tot 2017 was het landgoed gesloten voor publiek. Begin 2000 wilde ik er al eens naar terug, om mijn toekomstige echtgenote de plek te laten zien waar ik indrukwekkende ervaringen had opgedaan.
Ik was er persoonlijk open gebloeid na jarenlang een gesloten oester te zijn geweest. De hekken door de particuliere eigenaar geplaatst bleven toen hermetisch gesloten.

Nu was het een zonnige dag. De voormalige zandafgraving is nu bedekt met kort gras en het bos netjes uitgedund. Mijn ziel is onlosmakelijk met deze plek verbonden en het voelde als een bevrijding om er weer te kunnen zijn. In de verte zagen we op het terras achter de villa in de zon Herman van Veen zitten. Zijn tournee 'Dat kun je wel zien dat is hij' ter ere van zijn 75ste verjaardag is tijdelijk gestopt. Een jaar voor de voorstelling vroeg een theater of hij al wist wat hij zou komen spelen. Hij antwoordde, toepasselijk voor de tijd waarin we nu leven: "… dat hangt van zoveel af. … Het gaat immers altijd anders dan je denkt, ook als je denkt het zal wel anders gaan dan je denkt, dan gaat het toch nog anders dan je denkt." Na de wandeling over het landgoed, zaten we op een bankje en keken uit over het landschap. Ik voelde dat mijn ziel werd gevoed door heldere herinneringen. We waren stil. Er viel niets meer te zeggen.

Dominee Rob Maas


Meer berichten