Afbeelding

Rotterdamse filmbeelden van 75 jaar geleden

Algemeen

BARENDRECHT – Met een film en twee podcasts levert Bas Romeijn een belangrijke bijdrage aan de viering van 75 jaar Vrijheid

De afgelopen jaren heeft Bas Romeijn een naam opgebouwd met het opknappen en uitbrengen van oude filmbeelden uit Barendrecht en omgeving. Ter gelegenheid van de viering van 75 jaar Vrijheid heeft hij een compilatie gemaakt van (veelal Rotterdamse) filmbeelden uit de tijd van de mobilisatie tot aan de viering van Bevrijdingsdag in Barendrecht op 5 mei 1960. De film duurt 45 minuten en wordt twee maal vertoond in Het Kruispunt: 's avonds op 15 april en 's middags op 25 april.

,,De beelden van Rotterdam in de oorlog heb ik zelf van commentaar voorzien. Ik heb ze aan elkaar gepraat met eigen belevenissen", zegt Romeijn (jaargang 1939) bescheiden.
Bas Romeijn maakte de Tweede Wereldoorlog als klein kind intensief mee. Het gezin Romeijn werd op 31 maart 1943 weggebombardeerd uit Rotterdam-West. Hun huis ging verloren tijdens het noodlottige Amerikaanse bombardement. ,,Mijn eerste herinnering is van het huisje in Katwijk, waar wij woonden omdat we ons eigen huis kwijt waren."
Het gezin Romeijn kreeg een nieuwe woning. Die moesten ze in 1944 ontvluchten, toen bij de buren een benzinetank van een jachtvliegtuig door het dak naar binnen kwam en voor brand zorgde.
,,Bij de grote razzia is mijn vader meegenomen. Tijdens de Hongerwinter hebben we alle huisraad verstookt en suikerbieten gegeten. Tijdens die winter is mijn moeder overleden."
Bas werd ondergebracht bij familie in Katwijk en beleefde daar de voedseldroppings, aan het eind van de oorlog.

De film over de oorlog bevat ook beelden die tot voor kort onbekend waren. Bas Romeijn kreeg vanuit Overschie kwalitatief slechte beelden aangeboden van de oorlog in dat deel van de stad. ,,Maar aan het eind van de film werd het beeld helder en zie je Chinezen lopen. De zelfde filmer had in Rotterdam Chinezen gefilmd."

Bas Romein werkt nog aan twee podcasts over de radio in de oorlog. Ook komen ze op de website te staan.
De ene podcast gaat over Radio Oranje, de Nederlandse omroep die vanuit Londen uitzond. De tweede gaat over een naamloos radiostation dat na de Bevrijding in Rotterdam was opgezet.

basromeijnfilms.blogspot.nl

Advertenties uit de krant