Afbeelding

Column Katinka: (H)eerlijk helder Corona

Algemeen

Afgelopen december kwamen er via de media de eerste berichten over het coronavirus. Het virus zou zijn ontstaan op een markt in de Chinese plaats Wuhan. De Chinezen zeggen dat ze hebben geleerd van het SARS-virus en zeggen dat ze nu alle informatie die beschikbaar is direct delen. Zelf denk ik dat de Chinezen al eerder wisten dat dit virus er was en het ook deze keer weer te laat internationaal bekend maakte. Wat de gevolgen hiervan zijn komen we nooit te weten…

In Nederland kennen we natuurlijk wel de 'gewone griep'. Elk jaar krijgen ongeveer 820.000 Nederlanders de griep. Waarbij de mannengriep natuurlijk de ergste is, en volgens sommige mannen een bijna dood ervaring. Tijdens een gemiddelde griepepidemie in de winter gaan er in Nederland 2.000 mensen dood aan de griep of de gevolgen ervan. Op dit moment hebben wereldwijd zo'n 78.823 mensen het coronavirus en zijn er aan de gevolgen daarvan wereldwijd 2.462 mensen overleden. Maar als er een griepepidemie in Nederland is dan zie ik niemand mondkapjes dragen, zijn er geen steden in quarantaine en moet ik gewoon naar school.

De economische gevolgen van het cornonavirus zijn bizar groot. Ik ging vorige week met mijn ouders mee naar de autodealer en die vertelde dat er gewoon geen Kia's meer worden geleverd omdat de productie vanuit Korea stil ligt. Apple heeft moeite met het uitleveren van de nieuwste iPhone en de prijs van de mondkapjes is veertien keer zo veel geworden.

Zelf merk ik ook dat het coronavirus mensen bezighoudt. Als mensen op school moeten hoesten heeft iedereen het gelijk over het coronavirus. En toen ik vorige week bij het ziekenhuis kwam, vroegen ze of ik nog recent in China ben geweest terwijl ze eerst alleen vroegen of ik in een buitenlands ziekenhuis opgenomen was geweest. De mannen vrezen voor het einde van Corona bier. Ook staan er tientallen grappen op social media over het coronavirus. Bij die grappen haak ik af, want ik vind dat echt niet grappig!

Ik vraag mij af hoeveel mensen er wereldwijd doodgaan per jaar aan de normale griep als het er in Nederland al 2000 zijn. Ik denk dat dit niet te vergelijke is met het coronavirus.

Hoe dan ook ik hoop dat er snel een oplossing voor de besmettingen komt zodat we ons weer over andere dingen druk kunnen maken. Bijvoorbeeld of de nieuwste iPhone wel op tijd komt.

Advertenties uit de krant