Logo deschakelalbrandswaard.nl

Bestemmingsplan Essendael opnieuw besproken

Door Anouk Breeman

RHOON – Wethouder Marco Goedknegt legde maandagavond in de commissie Ruimte opnieuw uit waarom het bestemmingsplan voor Essendael moet worden gewijzigd.

,,Het is vervelend om een bestemmingsplan te moeten wijzigen. Maar de wijk is verder ontwikkeld sinds we er in 2006 aan begonnen. De woningmarkt is sindsdien veranderd, we hebben te maken met veranderende inzichten", aldus de wethouder.

In het oude plan zouden er 80 appartementen komen, verdeeld over vier woontorens. In het nieuwe plan is nog maar één appartementencomplex ingetekend met 16 - 18 appartementen. Daarnaast komen er 56 - 60 ééngezinswoningen, verdeeld over drie rijtjes met groene doorkijkjes tussendoor. Het nieuwe plan levert 1 miljoen euro meer op dan het oude.

Opbrengst

,,Die opbrengst kunnen we goed gebruiken voor sociale woningbouw elders", zei Goedknegt. ,,Bovendien zijn de parkeerplaatsen in het nieuwe plan geïntegreerd, waardoor we ruimte over hebben die we groen kunnen inrichten."

Verder houdt het nieuwe plan rekening met appartementen die al zijn of worden gebouwd aan de Hooghe Heerlijckheid, de APL locatie, Basita en de Palsgraaf locatie. Aan de Tijsjesdijk worden in Essendael appartementswoningen gebouwd voor senioren.

Sociale woningbouw

,,Het verbaast me dat er nu ineens minder behoefte zou zijn aan sociale huurwoningen", reageerde Johan van Wolfswinkel (CU-SGP). ,,Staat dat ergens zwart-op-wit?", wilde ook Richard Steger (NAP) weten.

,,In januari 2017 hebben we Essendael toch aangewezen als zoeklocatie voor sociale woningbouw?", vroeg Mariëlle Vergouwe (EVA). ,,In mijn beleving is die locatie na gesprekken met de dialooggroep afgevallen en is dat aan u gecommuniceerd. Er is al 30 procent sociale woningbouw gerealiseerd in Essendael", reageerde wethouder Goedknegt.

Werkverkeer

Bewoner de heer Wijers maakte gebruik van het spreekrecht om zijn ongenoegen te uiten over onder meer het werkverkeer op de van Gogh Allee. ,,Dat kon bij de Hof van Spui ook worden opgelost. Ik maak wel een koffie-afspraak met u", beloofde Goedknegt.

Het onderwerp wordt op 2 maart in de raad besproken.

Meer berichten