Logo deschakelalbrandswaard.nl
Neem Wesdorp, Jaap de Raadt en Jan van de Griend.
Neem Wesdorp, Jaap de Raadt en Jan van de Griend. (Foto: )

WCR: Nog een maandje oud papier ophalen

RHOON - Vorige week brachten we al een artikel in De Schakel dat voetbalvereniging WCR gaat stoppen met het ophalen van oud papier. Deze week gingen we bij de mannen langs die al jarenlang iedere dag door de Rhoonse wijken heen rijden.

Door Astrid Potuijt

Jaap de Raadt, Jan van de Griend en Neem Wesdorp zijn trouwe vrijwilligers van WCR. Jaap is iedere dag op het sportcomplex te vinden waar hij zorgt voor het onderhoud, de belijning en allerhande klusjes. ,,Vorige week waren er door de storm zoveel elzenkatjes uit de bomen op het veld gewaaid, dat ik twee dagen ben bezig geweest om het veld schoon te krijgen", vertelt hij. Een trouwe vrijwilliger met een warm hart voor zijn cluppie. Zelf voetbalde hij ooit bij de selectie en was jeugdleider. Hiervoor kreeg hij twee jaar geleden een koninklijke onderscheiding. Jan haalt al negen jaar het papier op. Hij voetbalde ook lang geleden bij de selectie en helpt op zaterdag met de klusjes in en om het complex. Daarnaast is hij ook vrijwilliger bij SWA. En Neem is de 'eerste reserve' als het gaat om papier ophalen, zo vertellen de mannen lachend. Hij kwam ook bij WCR als voetballer en rolde zo in het vrijwilligerswerk.
Maar goed, daar kwam ik niet voor. Het ophalen van oud papier gaat stoppen. Hoe jammer is dat? ,,Als je bedenkt dat we een jaar geleden nog 75 euro voor 1000 kilo papier kregen en tegenwoordig nog maar 15 euro, dan is het wel logisch", zegt Jaap. ,,Veertig jaar lang is het oud papier een mooie verdienste voor de club geweest, maar nu weegt het niet meer op tegen het werk dat we er aan hebben." Jaap, Jan, Neem en vele andere vrijwilligers in het verleden, dagelijks door de wijken van Rhoon gereden om het papier op te halen.
,,Onze papierwagen gaat maar vijftien kilometer per uur", vertelt Jan. ,,Ik verbaas me erover dat er nooit ongelukken zijn gebeurt. Een aantal mensen zullen dan ook wel blij zijn dat we niet meer zo vaak voor ze rijden en ons daardoor met levensgevaarlijke manoeuvres inhalen."

Helemaal nooit meer is natuurlijk niet waar. De mannen blijven het papier ophalen van de bedrijven die WCR sponseren en de scholen en verpleeghuizen in Albrandswaard.

We lopen met z'n allen naar de papiercontainer net buiten het complex. Er is inmiddels al weer het een en ander ingegooid. ,,Iedere avond komt een van ons hier om de pers aan te zetten", zegt Neem. De pers gaat aan. 'Ho, stop'. Iemand heeft er papier in plastic boodschappentassen ingegooid. Die kunnen natuurlijk niet door pers. ,,Dat gebeurt vaak", zegt Jan. ,,Er wordt van alles in de container gekieperd. Al dat andere afval voeren we ook af."
Wat een werk is het al die jaren voor de mannen geweest. Maar Jaap is best blij met zijn uren die nu vrij komen. ,,Dan heb ik tijd voor andere klussen op het terrein."

Eind maart rijden de mannen voor de laatste keer door Rhoon.
De wijk Rhoon Noord heeft zijn laatste ritje vorige week vrijdag al gehad.

Lees hier het stukje van vorige week.

Meer berichten