Aart de Jong is een van de vrijwilligers die rondleidingen in het kasteel geeft.
Aart de Jong is een van de vrijwilligers die rondleidingen in het kasteel geeft.

Historische weetjes tijdens rondleiding Kasteel

Algemeen

RHOON - Het Kasteel van Rhoon is een uniek historisch gebouw in. Maar wat weten we nu eigenlijk over het kasteel en haar geschiedenis? Aart de Jong is een van de drie vrijwilligers die rondleidingen in het kasteel geeft. De vroegere basisschooldirecteur van verschillende scholen in Albrandswaard, neemt ruim de tijd om ons wat meer te vertellen over de geschiedenis van het Kasteel van Rhoon.

Door Astrid Potuijt

De versie van het kasteel zoals we het nu kennen komt uit 1598. Daarvoor werd het kasteel getroffen door een watersnoodramp ergens rond 1400 en in 1572 vonden de Geuzen uit Brielle het nodig om het gebouw in de fik te steken. De zijgevel is compleet vernieuwd in 1820. Daarom is het ook een vrij strakke gevel. Tijdens de tweede Wereldoorlog zaten er Duiters in het kasteel. Zij hebben er behoorlijk huisgehouden en namen alles van waarde mee. Maar desondanks zijn er nog mooie voorwerpen en schilderijen te bekijken. Zo zijn de glas in lood ramen in de Empirezaal (officieel de Chaterina Theresa zaal) nog origineel. Ook hangen daar verschillende schilderijen van de familie Van Hoboken. De laatste familie die het kasteel tot en met 1913 in het bezit had. In de Empirezaal werd ook recht gesproken. In 1720 werd er voor de laatste keer de doodstraf uitgesproken. Helemaal boven op de Klokkezolder is zelfs nog een gevangenis.

Het kasteel werd van 1199 tot en met 1683 beheerd door familie Van Duivenland. Vanaf 1683 werd dit overgenomen door de familie Bentinck tot en met 1830. Het Kasteel werd vooral bewoond als 'buitenhuis'. De familie Van Hoboken woonde bijvoorbeeld zelf in Rotterdam.

In 1971 kwam het kasteel in handen van stichting Kasteel van Rhoon. De toenmalige burgemeester Bos wilde het wilde het eigenlijk afbreken en er huizen voor in de plaats zetten. Maar een aantal inwoners vonden dat zo zonde. Onder leiding van Ludo Pieters werd de stichting opgericht en zij benoemden burgemeester Bos tot voorzitter. Een slimme zet, want nu zou het kasteel blijven staan. Het gebied om het kasteel heen is van ZuidHolland Landschap. De stichting onderhoudt het kasteel en organiseert evenementen.

Tijdens het bombardement in Rotterdam tijdens de tweede Wereldoorlog is er helaas veel van het archief verloren gegaan. Desondanks heeft Aart de Jong tal van verhalen. Er hangen meerdere schilderijen waar de familie Van Hoboken op afgebeeld is. Zo krijgen we ook meteen een beeld van deze mensen. In de Opkamer is er nog een oude keuken van rond 1600/1700 zichtbaar. En de ladekast blijkt een logeerbed te zijn. In de kerkzaal wordt nog steeds regelmatig getrouwd.

Wie ook meer wil weten over het kasteel en al deze interessante mensen, is van harte welkom tijdens een rondleiding. Op 26 april om 14 uur wordt er een gratis rondleiding gegeven, maar voor groepen, scholen en bedrijven, kan men een afspraak maken via www.stichting-kasteelvanrhoon.nl.
Aart en zijn collega's vertellen graag meer mooie verhalen.

Dit beeld van het kasteel komt vaak op schilderijen voor.

Advertenties uit de krant