Logo deschakelalbrandswaard.nl

Functies combineren bij Maasstad

ROTTERDAM - Verpleegkundigen van de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Maasstad Ziekenhuis en Erasmus MC zijn in januari gestart met een opleiding bij de Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond (AZRR), waardoor ze zowel op de SEH als op de ambulance kunnen werken. Later dit jaar zullen enkele verpleegkundigen van de AZRR een traject starten in de ziekenhuizen, waardoor ook zij beide functies kunnen combineren.

De organisaties hopen hiermee de acute zorg in Rotterdam en omstreken te verbeteren, omdat de verpleegkundigen elkaar beter kennen en meer begrip hebben voor elkaar. Daarnaast vraagt de krapte op de arbeidsmarkt om werk dat uitdagend is. ,,De afwisseling in functies maakt het werk interessant en leuk. Er is binnen het vak van SEH verpleegkundige nu persoonlijke ontwikkeling mogelijk", vertelt Janina Hartmann van de SEH van het Maasstad Ziekenhuis.

Droombaan
Voor SEH verpleegkundige Nanouk Legerstee is dit een kans op een droombaan. ,,Ik vind het leuk om op de SEH van het Maasstad Ziekenhuis te werken, omdat het snel en dynamisch is. Je ziet mensen van nul tot 100 jaar met allerlei ziektebeelden. Maar ik ben altijd nieuwgierig geweest naar het totaaltraject. Van ongeval tot verpleegafdeling, zeg maar en dat kan ik nu meemaken."

Ook Joost de Vette, SEH verpleegkundige bij Erasmus MC, grijpt de kans om spoedeisende hulp te verlenen vóórdat de patiënt in het ziekenhuis terecht komt met beide handen aan. "De extra verantwoording en grotere beslissingsbevoegdheid die je deelt met de ambulancechauffeur in een situatie die aanspraak doet op improvisatietalent, maken deze functie voor mij enorm interessant, uitdagend en leerzaam", aldus Joost de Vette.

Dynamiek en uitdaging
Studenten leren tijdens de opleiding tot ambulanceverpleegkundige snel kritieke gezondheidsproblemen te ontdekken en te behandelen. De opleiding bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte en duurt ongeveer 9 maanden. ,,Een verschil met het werken in een ziekenhuis is dat je samen met de ambulancechauffeur in een klein team werkt", legt Jacqueline Tettelaar, teammanager Ambulancezorg van AZRR uit. ,,Een ander verschil is dat je buiten de ziekenhuismuren werkt. In de regio Rotterdam-Rijnmond betekent dat gegarandeerd dynamiek en uitdaging vanwege de diversiteit van het gebied. Je moet niet alleen in het havengebied, maar ook op het platteland, de snelweg en in de drukke binnenstad kunnen werken. Dat leren ze bij de AZRR."

Meer berichten