Afbeelding

Omwonenden uiten zorgen over bouwplan Antes

Algemeen

Door Anouk Breeman

POORTUGAAL – Het college had al bijna een intentie-overeenkomst met zorggroep Antes getekend over diens bouwplannen, zonder de gemeenteraad hierover te informeren. Een zorgwekkende situatie, aldus de oppositiepartijen maandagavond in de gemeenteraadsvergadering.

,,Het kan niet zo zijn, dat omwonenden béter op de hoogte zijn van de plannen dan raadsleden. Het gaat om 450 woningen, een hele nieuwe woonwijk! In een gebied dat al zwaar is belast. Zo kunnen wij onze controlerende taak als raadslid niet uitvoeren", stelde Richard Steger (NAP). Naar aanleiding van vragen die zijn fractie hierover stelde, stond het onderwerp op 20 januari toch op de agenda van de commissie Ruimte. ,,Wanneer was u zelf van plan om ons hierover in te lichten?", wilde Steger van de wethouder weten.

,,Vanaf nu hadden we dat gewild", antwoordde wethouder Mieke van Ginkel, die dit dossier heeft overgenomen van vertrekkend wethouder Boender. ,,We willen graag duidelijkheid bieden, daar is zo'n intentie-overeenkomst voor." Het college weet al sinds mei 2019 van het plan van Antes om 450 woningen te bouwen op 15 hectare op het terrein. ,,Prille ideeën", aldus Van Ginkel.

Niettemin heeft Antes al wél de benodigde grond aangekocht van de gemeente Rotterdam. Ook heeft de zorggroep al een stedenbouwkundig bureau in de arm genomen en een communicatietraject in gang gezet. Met de opbrengst van de woningbouw wil Antes een nieuwe kliniek financieren.

Maar liefst twaalf bewoners van de Albrandswaardsedijk maakten gebruik van het spreekrecht. In verschillende bewoordingen uitten zij hun zorgen. ,,Met zoveel huizen komen er ook minstens zeshonderd auto's bij en er is maar één aanrijroute. De Albrandswaardsedijk is een werkende dijk. De bus rijdt daardoor al om", zei Alexandra Panhuis. Een andere bewoner vroeg aandacht voor de bio-diversiteit in de groenstrook achter Antes, waarin bijzondere vogelsoorten zitten.

Belang omwonenden

,,Ik woon hier sinds november 2019. Voor ik mijn huis kocht heb ik nog naar bouwplannen geïnformeerd bij de gemeente", zei de heer Westbroek. ,,Antes heeft het geld nodig voor hun plannen. Het college kan er een deel van de woningbouwopgave mee voldoen. Mag ook het belang van de omwonenden een rol spelen?", vroeg mevrouw de Haan.

,,Wij begrijpen de ongerustheid heel goed. Ik heb goed geluisterd vanavond. We willen eerst meer inzicht in de effecten van dit plan op de ontsluiting van het verkeer. En op het gebied van veiligheid, zowel op het terrein als in Poortugaal. Daarna kan de raad de kaders stellen. Daar kan evengoed nog een 'no go' uit komen. De intentie-overeenkomst stellen we uit", reageerde wethouder Van Ginkel.

Motie

,,Deze procedure is niet goed gegaan", zei Hans van der Graaff (PvdA). ,,Dit is niet zomaar een marktinitiatief. Dit is een hele nieuwe wijk. Het college hoort ons daarover actief te informeren." ,,Het zou niet de eerste keer zijn dat we pas van een plan horen als we eigenlijk al geen nee meer kunnen zeggen", vond ook CU-SGP. Oppositiepartijen NAP, EVA, PvdA en GL dienden daarom een motie in die het college oproept om een stap terug te doen.

,,Laat de wethouder haar werk doen", vonden coalitiepartijen VVD, CDA, Leefbaar Albrandswaard en Stem-Lokaal. ,,Het college zegt geen onoverkomelijke stappen te zetten. Nu is het college aan zet, daarna zijn wij weer aan de beurt", zei Sander van der Kaaij (CDA).

,,We steunen de wethouder. Jammer dat het niet eerst in de raad kwam, maar volgende keer beter", reageerde Ton Vuik (LA) op een rechtstreekse vraag van Richard Steger (NAP).

En zo eindigde een lange debatavond zoals altijd: de motie van de oppositie werd door de coalitie verworpen.

Advertenties uit de krant