Afbeelding

Kapelpad niet langer openbaar

Algemeen

POORTUGAAL – De gemeenteraad stemde maandagavond schoorvoetend in met het aan de openbaarheid onttrekken van het Kapelpad in Poortugaal. Veel partijen worstelden met het afsluiten van de kortste route van de parkeerplaats aan de Achterweg naar de Dorpsstraat.

Door Anouk Breeman

De vraag of het pad wel of niet openbaar is, hield de gemoederen lang bezig. Om die vraag te beantwoorden zijn er drie criteria: staat het op de wegenlegger? Heeft de gemeente de laatste tien jaar onderhoud gepleegd? Is het in de praktijk de laatste dertig jaar openbaar geweest?

De gemeente oordeelde in 2017 dat het pad niet openbaar is. In dat jaar kocht de familie Van den Berg de voormalige kapel om er een woonhuis van te maken. De vergunning werd verleend en de nieuwe eigenaar sloot het pad af.

Omlopen

Voetgangers vinden de alternatieve routes te ver omlopen en kiezen nu het tuinpad van Marten Mons. Hij stapte naar de rechter, die na getuigenverklaringen oordeelde dat het pad de laatste dertig jaar openbaar is geweest. ,,Waarom heeft de gemeente dit punt nooit onderzocht?", vroeg Hans van der Graaf (PvdA).

In eerste instantie zei de gemeente nooit onderhoud te hebben gepleegd. Maar nadat een getuige onder ede verklaarde dat hij erbij stond toen de straatlantaarns werden opgehangen en het pad werd bestraat werd het: er is wel onderhoud gepleegd, maar dat is nergens in de administratie terug te vinden.

Onaangenaam besluit

Wethouder Goedknegt, die dit dossier heeft overgenomen van wethouder Boender, benadrukte dat de rechter alleen op basis van het derde criterium heeft geoordeeld. ,,We betwisten de uitspraak van de rechter niet. Dat is een feit. Er ligt nu een voorstel om het pad af te sluiten."

,,Het is onaangenaam om als raad dit besluit te moeten nemen", vond Wendy Verduijn (SL). ,,Ik wilde eigenlijk niet stemmen, omdat ik de procedure afkeur", zei Aad Niehot (SL).

Alternatieven

Het CDA kon wel begrip opbrengen voor het voorstel. ,,Het was een openbaar gebouw, nu is het een woonhuis. Daarmee zijn ook de belangen veranderd", zei Sander van der Kaaij. ,,Het algemeen belang is ingeruild voor dat van een individu", vonden de oppositiepartijen.

,,Er moeten goede, veilige alternatieven zijn", stelde James Scharink (GL), die daarop samen met VVD, LA, CDA, EVA, PvdA en SL een motie indiende om de verkeersveiligheid te onderzoeken. NAP had moeite met het woord 'onderzoeken'. ,,De alternatieve routes zijn slecht begaanbaar, dus daar moet iets aan worden gedaan", zei Richard Steger.

Advertenties uit de krant